Vesti

0

Kurti: Želi se stvoriti utisak da Tači neće ići sam na razgovore

Autor: JU

Izvor: Beta

Kurti: Želi se stvoriti utisak da Tači neće ići sam na razgovore

Izvor: Foto: prtscr ytb

Kurti je rekao da je iznenađen odlukom o formiranju pregovaračke ekipe Kosova, da ne razume šta se događa, ali da to ne znaju ni oni koji su formirali tu ekipu, ali da je cilj da se stvori utisak da Tači neće ići sam na razgovore u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.Upitan šta će stranka na čijem je čelu preduzeti ako rezultat dijaloga bude promena ili redefinisanje granica, Kurti kaže da nije dovoljno građansko bez parlamentarnog suprostavljanja i obratno.

"To tim pre što Tači neće odustati od lične avanture koju je preduzeo. Zbog njegovog delovanja protest postaje neophodan i o tome razgovaramo sa Demokratskim savezom Kosova i drugim članovima opozicije", kazao je Kurti za TV7.

Samoopredelenje se suprostavlja razmeni teritorija.

"Dijalog o razmeni teritorija je bliži ratu nego miru. Svedoci smo da je u Preševskoj dolini povećano prisustvu srpske žandarmerije. U trenutku kada govoriš o teritorijama treba da misliš o snagama koje imaš na toj teritoriji, ili si naivan ili si deo agende protivnika", kazao je Kurti.

Po njemu, iluzija je očekivati da će Srbija dati Preševsku dolinu, a da zauzvrat ne dobije sever Kosova.

Vlada Kosova usvojila je danas odluku da se na čelu ekipe za pregovore sa Srbijom na najvišem nivou imenuje zamenik premijera i predsednik Socijademokratske inicijative Kosova Fatmir Ljimaj, potvrdio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za medije nakon sednice Vlade.

Članovi takozvane Ekipe jedinstva su zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Kosova Enver Hodžaj, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dradan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi. Članovi Ekipe jedinstva su i predstavnici opozicionih stranaka, stručnjaci i predstavnici civilnog društva čija imena nisu označena u odluci.

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da se sutra, u utorak, održe dve vanredne sednice Skupštine.

Na prvoj treba da bude usvojena odluka o sastavu Ekipe jedinstva, dok je na dnevnom redu druge vanredne sednice ;koja počinje u deset sati razmatranje i donošenje rezolucije kojom će se predsedniku Kosova Hašimu Tačiju zabraniti da "na sto" u razgovorima o normalizaciji stavi pitanje granica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR