Koha ditore otkriva kada će se formirati Vojska Kosova

Izvor: BKTV News, 14.Mar.2017, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koha ditore" otkriva kada će se formirati Vojska Kosova

Današnja "Koha ditore" piše da kosovska vlada planira na jesen da sprovede transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

List navodi da je odlaganje zatražila međunarodna zajednica, a  da je kosovska vlada “tiho bojkotovala” inicijativu kosovskog predsednika Hašima Tačija da se transformacija obavi donošenjem posebnog zakona u kosovskoj skupštini.

Kosovska vlada insistira da osnivanje vojske bude sprovedeno putem ustavnih reformi kao što zahtevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << SAD i NATO, preneo je RTK 2. Ona je ovu odluku donela u petak, nekoliko dana nakon što je Tači pokrenuo inicijativu u cilju davanja vojnog mandata KBS-u.

Kosovska skupština je Tačijev nacrt zakona prosledila kosovskoj vladi kako bi ona dala mišljenje, ali mišljenje još uvek nije dato.

List podseća da je kosovska vlada na poslednjem sastanku usvojila Nacionalni program za sprovodenje SSP, koji sadrži i planove za BSK.

"Koha ditore" tvrdi da je došla do kopije tog programa i da se u poglavlju koje govori o nadzoru civilnih bezbednosnih snaga navodi se da će dva ustavna amandmana biti dostavljena kosovoskoj skupštini na jesen ove godine.  Jedan od njih je vezan za restrukturiranje BSK-a , a drugi za uspostavljanje institucije parlamentarnog komesara.

List citira nepoznati izvor koji je rekao da su stranci zatražili odlaganje transformacije BSK za šest meseci.

Popularni političar i predsednički kandidat izjavio da je Kosovo nezavisno od Srbije!
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.