Koha: Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?

Izvor: RTS, 22.Maj.2020, 09:00

Koha: Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?

Kosovski ustavni sud će poništiti odluku Hašima Tačija o davanju mandata za novog premijera Avdulahu Hotiju, ali će otvoriti put planu za formiranje nove vlade bez novih izbora i bez pokreta Samoopredeljenje, stranke koja je na Kosovu osvojila najviše glasova na izborima.
Sedam sudija Ustavnog suda mobilizovano je da nađe argumente >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za takav scenario, prenosi prištinski list Koha ditore.

Izvor lista u Ustavnom sudu izjavio je da će dekret kojim je Tači imenovao Avdulaha Hotija za mandatara iz Demokratskog saveza biti proglašen neustavnim, jer je donet bez odgovora Samoopredeljenja da predloži svog mandtara.
Međutim, presuda izričito kaže da Kosovo mora na prevremene izbore nakon obaranja vlade. Takođe će biti pružena mogućnost formiranja vlade bez stranke koja je pobednica.
Prema ovom izvoru, Ustavni sud će odrediti rok od 15 dana, u okviru kojeg stranka kojoj se predsednik obraća u zahtevu za davanje mandata, mora da predloži ime kandidata za premijera ili se izričito odriče ovog prava.
"Sedam sudija radi na pronalaženju argumenata za to. Jedan je protiv, dok jedan od devet sudija trenutno nije uključen u slučaj i ne verujem da će glasati, jer ima zdravstvenih problema i podvrgava se lečenju", rekao je ovaj izvor.
 
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.