Hapšenja na protestu pristalica Samoopredeljenja: Demonstranti napali poslanike SLS i ambasadorku SAD (FOTO)

Izvor: S media, 27.Jun.2013, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja na protestu pristalica Samoopredeljenja: Demonstranti napali poslanike SLS i ambasadorku SAD (FOTO)

Prištinska policija počela je da hapsi demonstrante, tokom današnjeg protesta pristalica pokreta Samoopredeljenje, koji pokušavaju da blokiraju prilaze Skupštini Kosova i poslanicima onemoguće razmatranje i ratifikaciju sporazuma s Beogradom, a u neredima ima povređenih, preneo je radio "Slobodna Evropa".

Prema policijskim izvorima, tokom prepodneva, uhapšeno je 30 ljudi, a Samoopredeljenje navodi da je broj uhapšenih do 13 časova premašio 50.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Demonstranti su prethodno gađali policajce belom bojom, a oni su im uzvratili suzavcem.

Na dnevnom redu skupštine Kosova danas je ratifikacija briselskog sporazuma.

Pristalice pokreta Samoopredeljenje pokušali su od jutros da blokiraju sve prilaze Skupštini Kosova i poslanicima onemuguće ulazak u skupštinu, kako bi onemogućili da danas razmatraju i ratifikuju sporazum sa Beogradom.

Jedan broj poslanika je uspeo da uđe u skupštinsku salu, dok je ministar inostranih poslova Enver Hodžaj za skupštinskom govornicom zatražio da se preduzmu sve mere da demonstranti ne ometaju dolazak na sednicu poslanika i ministara.

Poslanici Samoopredeljenja, s Aljbinom Kurtijem na čelu, iščupali su danas mikrofon pred predsednikom kosovske skupštine Jakupom Krasnićijem u trenutku kada je on rekao da je na sednici prisutan 101 poslanik i najavio početak glasanja o ratifikaciji briselskog sporazuma.

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić objavio na svom Fejsbuk profilu da su pristalice Samoopredeljenja fizički nasrnuli na neke od poslanika Skupštine Kosova. Miletić je kazao da su pristalice Samoopredeljenja prilikom ulaska poslanika počupale za kosu njegovu koleginicu Jelenu Bontić.

SAD: Napad umanjuje kosovsku reputaciju

Demonstranti su okružili i ambasadorku SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson i osoblje

američke ambasade prilikom pokušaja da udju na zakazanu sednicu skupštine.

"Zahvaljujući reakciji Kosovske policije nije bilo većih posledica ovog napada a poslanici Bontić ukazana je medicinska pomoć u zgradi Skupštine", navodi se u saopštenju SLS.

Američka ambasada na Kosovu osudila je "upotrebu nasilne taktike u opstruiranju demokratskog procesa".

"Kontinuirano oslanjanje 'Samoopredeljenja' na upotrebu nasilne taktike umanjuje Kosovsku reputaciju rastuće dmokratije", navodi se u saopštenju američke ambasade.

(Tanjug)

Foto: Beta, ARMENIJA ZAJMI BESEVIC, AV
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest "Samoopredeljenja"

Izvor: RTS, 27.Jun.2013

Zbog pokušaja da uđu u kosovsku skupštinu i prekinu sednicu na kojoj bi trebalo da bude usvojen briselski sporazum, uhapšeno više od 15 aktivista pokreta Samoopredeljenje. Policija upotrebila suzavac. Posle polučasovne pauze, zasedanje nastavljeno...Kosovska policija uhapsila je više od 15 aktivista...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.