Evropa lupa šamar Prištini?

Izvor: S media, 24.Jan.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa lupa šamar Prištini?

Izveštaj o trgovini organima uzburkao je svetsku javnost, a danas će se pred Savetom Evrope raspravljati o navodima tog dokumenta koji označava Hašima Tačija kao glavnog organizatora kriminalne grupe. Albanci iz Albanije, sa Kosova i iz Makedonije sutra će nastupati zajedno, a o tome ko će imati više uspeha za S media portal govore Fatmir Šeholi, analitičar iz Prištine i Vladimir Todorić, analitičar iz Beograda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Danas će u Strazburu doći do pravog usijanja oko dokumenta koji je uznemirio svet. Dik Marti šokirao je direktnim iznošenjem podataka o mučenju i ubistvima Srba i nealbanaca, čiji su organi brutalno vađeni i prodavani na zapadnom tržištu. On je izjavio da je začuđen zbog uznemirenja koje je izazvao njegov izveštaj, jer su gotovo svi elementi već bili poznati. Marti je ujedno poručio da je pravi skandal što su zatvarane oči pred kriminalnim delovanjima pojedinih krugova, koji su u Prištini dovedeni na vlast.

Marti: Izveštaj je verodostojan

Priština se ozbiljno sprema da odbaci sve navode uz pomoć Tirane, a Beograd očekuje podršku većeg broja zemalja i istragu koja bi otkrila sve počinioce zločina.

Vladimir Todorić, politički analitičar, za S media portal kaže da će rasprava biti svojevrstan test za Savet Evrope.

- Rasprava će predstavljati spremnost da se neke zemlje suoče sa posledicama izveštaja. Taj dokument sa sobom nosi i određenu političku cenu koja se mora platiti u vidu priznavanja da su u proteklom periodu napravljene ozbiljne greške u proteklom periodu od strane država koje su prećutale da su znale sve što se navodi u izveštaju, kaže Todorić.

On ističe da je skeptičan da će doći do pravosudnog raspleta celog izveštaja.

- Srbija mora da insistira na imenovanju posebnog tužioca za rasvetljavanje ovog pitanja. Taj tužilac ne bi trebalo da budem pod kapom Euleksa, već će Beograd insistirati da tužilac bude pod kapom Saveta bezbednosti. Insistiraće se na tome da Euleks do sada nije bio deo rešenja, već deo problema. Važno je da je srpska strana uspela da formuliše jedinstven stav. Svi znamo koliko se to retko dešava. To bi trebalo da doprinese da se rezolucija usvoji, ističe Todorić.

Todorić ukazuje da rasprava oko izveštaja ne bi trebalo da utiče na brzinu dijaloga Beograda i Prištine.

Ne bi smelo da dođe do blokiranja pregovora. Beograd mora da insistira na rasvetljavanju činilaca i ne sme da stvara haos obezglavljivanjem protivnika u Prištini. To bi dovelo do destabilizacije i srpska zajednica bi bila ugrožena, a dijalog bi bio usporen. Treba biti hladne glave i gledati kako da se iskoriste odnosi sa EU i SAD kako bi se došlo do povoljnog okruženja za dijalog koji bi trebalo da razreši goruća životna pitanja. Oklevanja da se sa tim suočimo, dovešće do radikalizacije političkih prilika na Kosovu, zaključuje Todorić.

Vašington VS Brisel (slučaj građanina Tačija)

Sa druge strane, Fatmir Šeholi, analitičar iz Prištine, za S media portal kaže da je Vlada Kosova na čelu sa Hašimom Tačijem donela odluku da zahteva da se istraga vrši do kraja.

- Očekuje se da se sazna istina o svemu što se desilo. Albanci kao narod žele da znaju da li u izveštaju ima nečega i čega tačno ima, pošto se kao organizator označava Tači, kaže Šeholi.

On se slaže da bi tužilac koji bi istraživao navode trebalo da bude nezavisan.

- Zvanična Priština ističe da bi to trebalo da bude tužilac Euleksa. Ja smatram da bi trebalo da bude nezavisan tužilac, kako ne bi došlo do nedoumica. Da bi izveštaj imao merodavan značaj smatram da bi bilo realno da grupa izvestilaca bude nezavisna. Euleks nije došao na Kosovo da bi istraživao u Albaniji. I za Tačija bi bilo dobro da cela grupa bude nezavisna, odnosno iz Haškog Tribunala, smatra Šeholi.

Šeholi ističe da je situacija u Prištini napeta.

- Nakon izbora situacija je složena, pošto je razlika između Tačijeve partije i partije Ise Mustafa mala, svega 3,5 posto. Sama ta činjenica govori da Kosovo ulazi u kriznu situaciju formiranja institucija. Ipak, Savet Evrope naglašava da je na Kosovu bila sistematska krađa glasova. Šta će se tačno desiti, zavisi od svega što će biti u narednih nekoliko dana.

U Beogradu se pominje da bi predstavnik Prištine u pregovorima biti Bekim Čolaku, savetnik Hašima Tačija. Ipak, Šeholi ne veruje da će Čolaku biti na čelu tog tima.

- I on je to negirao. Mi nemamo Vladu, nemamo institucije i ne očekujem da će dijalog početi brzo. Čolaku nije merodavan čovek da bude na čelu delegacije. Za to sam da dijalog što brže počne, ali dok se vlada ne formira sve je veštačko. Ulazimo u težak period formiranja vlade. Kosovari smatraju da bi bilo poželjno da u vladi budu stranke Tačija, Mustafe i Haradinaja, kako bi se na pravi način vodili ti pregovori, kaže Šeholi.

Dušan Mlađenović

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Rezolucija može da usmeri istragu na Tačija

Izvor: Blic, 25.Jan.2011, 03:45

BEOGRAD - Euleks danas dobija političku podršku Saveta Evrope da proširi svoju istragu o trgovini organima i na Hašima Tačija, aktuelnog premijera Kosova. Ta preporuka sastavni je deo rezolucije o izveštaju o trgovini organima Dika Martija, o kojoj danas glasa Parlamentarna skupština Saveta Evrope....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.