Euleks i Priština razrađuju detalje o carinskoj kontroli, Srbi najavljuju  otpor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2011, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks i Priština razrađuju detalje o carinskoj kontroli, Srbi najavljuju otpor

PRIŠTINA/BEOGRAD -

Euleks sa kosovskim institucijama razrađuje konkretne detalje ponovnog uspostavljanja carinske kontrole na dva prelaza na severu Kosova, rekao je danas portparol Euleksa Nikolas Hoto. Kosovski premijer Hašim Tači najavio je danas da će sporazum sa Beogradom o carinskim pečatima početi da se sprovodi od 16. septembra, najavlujući da će prelaze na severu kontrolisati kosovski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << carinici, granična policija i pripadnici Euleksa. Srbi sa severa Kosova najavljuju "demokratski otpor" ovakvim namerama, a šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je će država Srbija učiniti sve da onemoguće jednostranu akciju raspoređivanja takozvanih kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje.

"Zajedno sa kosovskim institucijama radimo na ponovnom uspostavljanju normalne carinske kontrole na oba prelaza, konkretni detalji su u toku razrade", rekao je Hoton za agenciju Beta na pitanje o najavi premijera Kosova Hašima Tačija da će sporazum o carinskim pečatima početi da se primenjuje 16. septembra.

Tači je na sednici Vlade kazao da će to značiti raspoređivanje kosovskih carinika, granične policije i pripadnika Euleksa na prelazima Jarinje i Brnjak.

Predstavnik Euleksa je rekao da za sada nema drugih detalja.

Srbi: Raspoređivanje kosovskih carinika neprihvatljivo

Predstavnici Srba na severu Kosova ocenili su danas da je "neprihvatljivo" raspoređivanje kosovskih carinika na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje, koje je najavio kosovski premijer Hašim Tači.

Oni su ukazali da će se Srbi "na miran i demokratski način suprotstaviti" toj odluci, a nisu isključili ni mogućnost ponovnog postavljanja barikada.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je agenciji Beta da je raspoređivnaje carinika Kosova na prelaze Brnjak i Jarinje "apsolutno neprihvatljivo".

"Srbi sa severa Kosova će se na miran i demokratski način suprotstaviti njihovom dolasku. Treba prihvatiti i blokade i barikade kao jedan od legitiminih i legalnih sredstava za miran otpor svemu što dolazi iz Prištine", kazao je Nedeljković.

On je naveo da bi Priština i međunarodna zajednica trebalo da "izvuku pouke" i shvate realnost da Srbi sa severa Kosova ne žele da prihvate "institucije takozvane Republike Kosovo".

"Ako su prihvatili da Albanci osamdesetih i devedesetih godina nisu želeli da prihvate institucije Srbije, onda mislim da bi međunarodna zajednica trebalo da prihvati i ovo realno stanje. Ne treba imati dvostruke aršine", kazao je Nedeljković.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je agencija Beta da je Tačijeva izjava još jedna u nizu "provokacija" Prištine, da bi se, kako smatra, destabilizovao sever Kosova.

"Ovo je provokacija sa ciljem da se situacija na Kosovu destabilizuje, da se načini pogrešan korak kako bi se dao povod Albancima i međunarodnoj zajednici da reaguju oružanom silom i na severu uspostave potpunu kontrolu", ocenio je Pantić.

On je rekao da će se Srbi "demokratskim sredstvima" suprotstaviti toj odluci i da neće dozvoliti da kosovski carinici i pogranična policija dođu na prelaze Brnjak i Jarinje.

"Ako Albanci uz pomoć Kfora stignu na prelaze, a imamo najave da je moguće da to učine helikopterima i vozilima Kfora, onda će narod blokirati administrativne linije i neće dozvoliti bilo kakav promet putnika ili robe", kazao je Pantić.

On je dodao da očekuje da Vlada Srbije učini sve da bi se sprečili potezi Prištine.

Tači: Primena dogovora o pečatima od 16. septembra

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je danas da će sporazum sa Beogradom o carinskim pečatima početi da se sprovodi od 16. septembra.

Tači je na sednici vlade rekao da pripreme za to privode kraju sve kosovske institucije, a da će, što se tiče severa Kosova, to značiti lociranje kosovskih carinika, granične policije i pripadnika Euleksa na punktove 1 i 31, kod Jarinja i Brnjaka.

On je poručio stanovnicima severa Kosova da treba da budu mirni i da te mere neće biti uperene protiv njih, već da predstavljaju "sprovođenje zakona i Ustava Kosova".

Tači je najavio i akciju borbe protiv kriminala na severu Kosova.

"Vlada Kosovo je odlučila da 16. septembra počne potpuna primena sporazuma, pri čemu će prvo početi sa radom samo prelaz 31, jer ćemo na prelazu 1 raditi na poboljšanju infrastrukture", rekao je Tači na konferenciji za novinare nakon sednice vlade i dodao da će kosovske institucije imati glavnu ulogu u ovom procesu.

On je objasnio da će "na osnovu Ustava i zakona Kosova" odgovornost preuzeti kosovska policija i carina uz podršku Euleksa i Kfora, kako bi se uspostavila potpuna kontrola na Jarinju i Brnjaku.

"Takođe ćemo povećati i kontrolu duž 'zelenog pojasa' na severu, kako bismo na taj način uspostavili kontrolu i na svim alternativnim putevima. Tu je predviđena i kontrola železničkog saobraćaja na relaciji Beograd - Mitrovica", precizirao je Tači.

Prema njegovim rečima, o tim merama biće obavešteni "svi građani koji žive na severu Kosova ali će biti obavešteni i građani Srbije".

"Mislim da je i u interesu Srbije da i ona obavesti svoje građane o primeni sporazuma sa Kosovom, kako ne bi došlo do pogrešnog tumačenja, jer će ubuduće svako ko želi da se bavi trgovinom i uvozom robe na Kosovo morati da poštuje pravila Kosova," kazao je Tači.

Promena kontrole na svim prelazima

On je najavio promenu načina kontrole na svim prelazima, koji će biti "u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i u skladu sa evropskim standardima".

"Ali ćemo uvek imati u vidu okolnosti i odluku o merama reciprociteta", dodao je kosovski premijer.

"Ovim ćemo dobiti jednu novu situaciju, a osim uspostavljanja kontrole na prelazima 1 i 31, poslaćemo jasnu poruku o očuvanju našeg teritorijalnog integriteta. Na prelazima će biti smešteni kosovski carinici i pripadnici pogranične policije i, naravno, pripadnici Euleksa i Kfora", kazao je Tači, napominjući da će postojati koordinacija među svim ovim mehanizmima.

Kosovski premijer je takođe naveo da će sav prihod sa prelaza, a u početku i sa prelaza kod Brnjaka, ići u budžet Kosova i da će taj novac biti utrošen u skladu sa zakonima koji su na snazi na Kosovu.

"Imamo blisku saradnju sa Euleksom i Kforom. Preduzeli smo mere za rehabilitaciju prelaza kod Jarinja, u smislu logistike ali i funkcionisanja prelaza 31. Ono što je najbitnije jeste da će sva roba koja podleže plaćanju akcize biti ocarinjena", podvukao je Tači.

Time će, kako je naveo, "ilegalna trgovina i krijumčarenje definitivno prestati".

Tači je najavio i neke druge odluke, za koje je samo rekao da proizilaze iz Ustava Kosova i da će važiti na celoj teritoriji Kosova.

On je ocenio da je dogovor o carinskim pečatima sa Beogradom "početak priznavanja nezavisnosti Kosova od strane susedne države Srbije".

Stefanović: Učinićemo sve da onemogućimo akciju Prištine

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas će država Srbija, kao i njeni građani, učiniti sve da onemoguće jednostranu akciju raspoređivanja takozvanih kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje, koje je Priština najavila za 16. septembar.

Stefanović je u izjavi Tanjugu istakao da je najava te akcije od strane kosovskog premijera Hašima Tačija potpuno neprihvatljiva i dodao da će Srbija učiniti sve da dobije podršku međunarodne zajednice u suprotstavljanju takvom potezu.

"Takvo ponašanje i takav akt potpuno su neprihvatljivi. Koristimo ovu priliku da zatražimo, pre svega od međunarodne zajednice da onemogući takvo štetno jednostrano delovanje Vlade u Prištini koje ima za cilj da preuzme sever Kosova i Metohije i promeni dugoročno etničku strukturu u tom delu pokrajine", rekao je Stefanović Tanjugu.

Upitan da li će kontaktirati posrednika EU u dijalogu Roberta Kupera, Stefanović je rekao da je to već učinjeno.

U stalnoj smo komunikaciji sa Kforom i EU i insistiramo na deblokadi alternativnih prelaza od strane Kfora, onemogućavanju Prištine da preuzme jednostrane korake i dovede takozvane carinike Kosova na prelaze, dok ne nađemo trajno sistemsko rešenje za ove prelaze, kao i za pitanje severa Kosova i Metohije.

Na pitanje da li je dobio neko uveravanje iz međunarodne zajednice da će akcija Prištine najavljena za 16. septembar biti sprečena, Stefanović je odgovorio da uveravanje postoji samo u smislu da "bilo kakvi jednostrani potezi ne doprinose miru i stabilnosti".

"Očigledno je da ni u međunarodnoj zajednici ne postoji puno jedinstvo oko adekvatnog odgovora na najave iz Prištine. Na nama je da pokušamo da mirnim, diplomatskim i demokratskim sredstvima taj pokušaj onemogućimo i dobijemo podršku i međunarodne zajednice u suprotstavljanju takvom potezu", kazao je Stefanović.

On je ponovio da jednostrane aktivnosti ni u kom slučaju neće doprineti stabilnosti i miru i naglasio da će država Srbija i njeni građani morati da ulože velike napore da se sačuva dijalog kao jedini način rešavanja problema koji postoje.

"A istovremeno, da sačuvamo i mir zato što odgovor građana i Republike Srbije treba da bude odgovor sloge, jedinstva i mira. U ovoj situaciji treba mudro reagovati i nikako ne dozvoliti da laka rešenja i rešenja koja dozvoljavaju bilo kakve emotivne i nasilne akcije uzmu primat u odnosu na racionalno rasuđivanje", podvukao šef pregovaračkog tima Beograda.

Stefanović je izrazio nadu da Vlada u Prištini neće posegnuti za jednostranim delovanjem i provokacijom koja, kako je rekao, može trajno da naruši ionako krhku stabilnost na KiM.

Komentarišući najavu Tačija da će krenuti u akciju borbe protiv organizovanog kriminala na severu KiM, šef tima Beograda je naglasio da je to još jedan od neprimerenih pokušaja pravdanja aktivnosti Prištine i da bi pre trebalo da se pozabave kriminalom južno od Ibra.

"Mislim da bi trebalo da se pozabave organizovanim kriminalom južno od Ibra, a država Srbija kao i građani na severu, koji nisu kriminalci, što odgovorno tvrdim, učiniće sve da i mi damo doprinos toj borbi", rekao je Stefanović.

"To ne može biti opravdanje za ovakve jednostrane aktivnosti koje vode krajnjem poremećaju inače nestabilne situacije", zaključio je šef beogradskog pregovaračkog tima.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.