Da li će Srbi imati koristi od Tačija predsednika

Izvor: B92, 23.Feb.2016, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Srbi imati koristi od Tačija predsednika

Srpski poslanici na KiM moraju da procene da li od toga da Hašim Tači bude predsednik imaju više koristi ili ne, kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM.

Kosovska skupština sutra bi trebalo da glasa o tome da li će Hašim Tači biti izabran za predsednika Kosova. Drecun je gostujući u Kažiprstu rekao da ne zna li će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpski poslanici dati kvorum za održavanje sednice.

On je naveo da srpski narod mora da iskoristi svaku situaciju kako bi ojačao svoje prisustvo u privremenim institucijama i tako jače štiti svoje interese.

"Morali bismo da iskoristimo svaku situaciju da ojačamo prisustvo, da sprečimo donošenje odluka koje se donose suprotno našim interesima. Potrebno je napraviti procenu da li je veća ili manja korist od toga da je Tači predsednik i njegovog pokušaja da izbegne suđenje pred Specijalnim sudom ili napraviti neki dogovor i ubrzati formiranje Zajednice srpskih opština", kaže Drecun.

On je istakao i da nema dileme da Tači pokušava da izbegne da se nađe na optužnici Specijalnog suda za OVK.

Kako je Drecun rekao, ne bi ga iznenadilo da je trenutna politička kriza stvorena u dogovoru između Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja kako bi se poslala poruka međunarodnoj zajednici.

"Priština koristi situaciju da ne sprovede ono što je dogovoreno i da pošalje poruku da se ne pretera sa optužnicama protiv OVK jer će se u suprotnom međunarodna zajednica suočiti sa još većom nestabilnošću", smatra Drecun.

Kako je dodao, motiv je da ne sme da se pretera sa optužnicama i da OVK ne sme da bude raskrinkana kao zločinačka organizacija koja je vršila etničko čišćenje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.