DSS: Tači izabran zahvaljujući Vučiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Tači izabran zahvaljujući Vučiću

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je Hašim Tači izabran za predsednika Kosova zahvaljujući odluci premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednica DŠ Sanda Rašković Ivić ocenila je u saopštenju da su poslanici Srpske liste koja je po njenoj oceni pod punom kontrolom Vučića, omogućila Tačijev izbor davanjem kvoruma za rad skupštine Kosova.

"Time je Vučić stao u zaštitu trgovca ljudskim organima i učinio još jedan korak puzećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova", navela je Rašković Ivić u saopštenju.

Ona je ocenila i da je potpunom poniženju doprinelo i to što je Tači odmah po izboru posebno zahvalio Srpskoj listi.

Povodom izbora Tačija, oglasio se i Državotvorni pokret koji je ocenio da njegov izbor potvrđuje da je Srpska napredna stranka spremna na najgore antidržavne poduhvate.

"Da je ovo tačno, potvrdio je u pozdravnom govoru nekadašnji trgovac organima zarobljenih Srba i ratni zločinac Hašim Tači, zahvalivši se svojim prijateljima iz 'Srpske liste'. Time je u potpunosti razotkrio svoj dogovor sa Vladom Srbije, koja je izvršila presudan pritisak na poslanike svoje satelitske liste", ocenio je taj pokret.

Krajnje je vreme za formiranje ZSO

Sa druge strane, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je ocenio da je vreme za preuzimanje odgovornosti i da je dosta bilo izgovora kako se ne bi primenilo ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i da je sada krajnje vreme za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Stojanović je za RTS izrazio očekivanje da će sada Tači, koji je učestvovao u svim procesima u Briselu, da preuzme odgovornost u vezi sa onim što je dogovoreno pred međunarodnom zajednicom, između ostalog i u vezi sa formiranjem Specijalnog suda i ZSO.

"Očekujemo da se sprovede i ono što je deo koalicionog sporazuma oko naše zastupljenosti na ključnim mestima. Dobili smo garancije i očekujemo da se to sprovede", istakao je Stojanović.

Kako je dodao, sada je važno da Albanci reše konflikt koji imaju među sobom i da preuzmu odgovornost.

Kad je reč o izboru kosovskog predsednika, Stojanović kaže:

"Ostali smo pri stavu da nećemo podržati nikoga, jer smatramo da Srbi moraju da budu nosioci jedne od tri noseće funkcije na KiM", istakao je Stojanović.

Izabran tek u trećem krugu glasanja, prostom većinom

Poslanici Skupštine Kosova juče su u trećem krugu glasanja izabrali lidera Demokratske partije Kosova i zamenika premijera Hašima Tačija za predsednika Kosova. Tači je i ministar spoljnih poslova Kosova.

Nakon toga je Tači u obraćanju poslanicima i građanima Kosova zahvalio na izboru na tu odgovornu funkciju i dodao da će uvek raditi u službi zemlje, svih građana, poštujući ustav i zakone Kosova.

On je zahvalio ambasadorima koji su prisustvovali sednici Skupštini Kosova kao i poslanicima DPK, DSK, Srpske liste, poslaničke grupe Šest plus i nezavisnim poslanicima.

629
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DSS i Državotvorni pokret kritikuju Vučića zbog izbora Tačija

Izvor: RTS, 27.Feb.2016

Demokratska stranka Srbije ocenila je da je Hašim Tači izabran za predsednika Kosova zahvaljujući odluci premijera Srbije Aleksandra Vučića. . Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić ocenila je u saopštenju da su poslanici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.