Ban Ki Mun osudio ponašanje kosovske opozicije

Izvor: Politika, 19.Nov.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun osudio ponašanje kosovske opozicije

Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti odustali od protesta, a Hašim Tači od puta u Njujork

Zbog nasilja na ulicama Prištine kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači otkazao je učešće na sednici Saveta bezbednosti UN. Ponašanje kosovske opozicije, koja je prethodnih dana izazvala nerede, osudio je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, ali i ambasadori zemalja Kvinte.

Opozicione stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su juče otkazale najavljene proteste, ali nisu izostale pretnje. Lider „Alijanse za budućnost Kosova” Ramuš Haradinaj upozorio je Hašima Tačija i Isu Mustafu, da opozicija može da polomi vrata liderima koji su na vlasti.

Komentarišući pokušaj hapšenja lidera „Samoopredeljenja” Aljbina Kurtija kome je policija pre dva dna polomila ulazna vrata Haradinaj je poručio: „Kada lomite nečija vrata, nemojte misliti da jednoga dana neko neće polomiti i vaša”.

Hašim Tači je uzvratio opoziciji rekavši da je odložila proteste, da bi kupila vreme za pronalaženje još nasilnih ljudi, jer se njihovi redovi proređuju.

„Isfrustrirana i nasilna opozicija saopštila je da odustaje od današnjih nasilnih protesta za preuzimanje vlasti silom. Naravno da nisu zaboravili da javno zaprete najvišim državnim zvaničnicima pozivajući se na logiku provincijskih kanuna”, napisao je Tači na svom fejsbuk profilu.

Ban Ki Mun je osudio opozicione partije koje koriste nasilje i zastrašivanje kako bi ometale normalan rad Skupštine Kosova, jer takvi postupci nanose štetu poverenju javnosti u institucije kao i slici o Kosovu u svetu.

I ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u zajedničkom saopštenju osudile su neprekidno nasilje radi postizanja političkih ciljeva. Ambasade zemalja članica Kvinte zatražile su poštovanje vladavine zakona i naglasile da je nasilje neprihvatljivo.

I potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček apelovala je na sve političke predstavnike na Kosovu da ne pokreću novu spiralu nasilja i pozvala opoziciju da sačeka odluku Ustavnog suda i vrati se u skupštinu.

Zbog ovih pretnji juče je na ulicama Prištine bilo primetno prisustvo specijalnih jedinica policije, jer kako javljaju kosovski mediji, uprkos zvaničnom otkazivanju protesta, na više trgova bilo je primećeno okupljanje mlađih ljudi koji su uzvikujući parole tražili puštanje na slobodu Donike Kadaj Bujupi, poslanice „Alijanse za budućnost Kosova”. Iz policije su juče saopštili da će Aljbin Kurti, najratoborniji u opstrukciji sednica kosovskog parlamenta, „biti uhapšen u pogodnom trenutku”.

Da li zbog brojnih diplomatskih pritisaka, opozicija je za 28. novembar najavila protest, kada se u Albaniji slavi Dan državnosti, poznatiji kao „Dan zastave”.

Kosovski analitičari smatraju da su nasilje opozicionih poslanika i njihova hapšenja loša vest za Kosovo i da svima treba da bude jasno da to može imati fatalne posledice po demokratiju. Analitičar Haljilj Matoši ocenjuje da sukob vlasti i opozicije predstavlja sudar dva prava koja se, po njemu, zloupotrebljavaju. On tvrdi da je nasilje opozicije premašilo ciljeve protesta u jednom demokratskom društvu i da država ili mora da štiti sebe, tako što će reagovati tužilaštvo, ili u suprotnom države nema.

Profesor Pravnog fakulteta Nedžmedin Spahiu tvrdi da političke konce na Kosovu drži Hašim Tači koji protiv premijera Ise Mustafe ima 70 krivičnih prijava koje se nalaze u tužilaštvu. Posle svega što se dogodilo Spahiu ne isključuje albansko – albanski sukob.

„To je igranje vatrom, pogotovo kad imamo u vidu delovanje Islamske države u zapadnoj Evropi. Izgleda da Beograd spokojno gleda na ovu krizu, željan da dokaže kako od Kosova ne može da se gradi država, ali ukoliko se kriza produbi onda to može imati kobne posledice ne samo za Kosovo nego i za Srbiju i region”, smatra Spahiu.

Dren Dolji, iz Grupe za pravne i političke studije, smatra da je vlast otvoreno pozvala pravosudne organe da upravlja ovom političkom krizom. On kaže da to podrazumeva da tužilaštvo i sudovi rizikuju da postanu deo jednog konflikta, čiji je osnov politika i da zbog toga tužioci i sudije moraju da budu svesni prirode ovog slučaja.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.