Savet za borbu protiv korupcije istraživaće tender za vakcine

Izvor: Politika, 18.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za borbu protiv korupcije istraživaće tender za vakcine

U Savetu za borbu protiv korupcije još se nisu detaljnije bavili slučajem nabavki vakcina za grip, ali ističu da ovaj slučaj zahteva njihovu pažnju. Iako je, kažu, rano da donose bilo kakve zaključke, čini se da je „Torlak” namerno doveden u tako nezavidnu situaciju – da ga za dinar pretekne privatna firma.

– Svakako je taj događaj za nas interesantan. Potpuno je jasno da javnost ima pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da o tome zna mnogo više nego što je sad poznato. Nabavka vakcina za grip mora detaljnije da se istraži – kažu u Savetu za borbu protiv korupcije.

Ta privatna firma je „Velefarm”, koja je na tenderu za nabavku vakcine protiv gripa, zahvaljujući jednom dinaru više u odnosu na drugoplasirani Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak”, dobila posao vredan nekoliko stotina hiljada evra. Od generalnog direktora ove firme Dragana Vučićevića pokušali smo juče da saznamo kako je uspeo da napravi ovakav poslovni poduhvat, ali se on, kako nam je rečeno u „Velefarmu”, nalazio na službenom putu i nije bio u mogućnosti da razgovara sa novinarima.

Ime firme na čijem se čelu Vučićević nalazi ne spominje se u negativnom kontekstu samo kada je reč o tenderu za nabavku vakcina, već se u pojedinim medijima tvrdi da je „Velefarmu” namešten jedan veliki posao. Naime, reč je o optužbama da je Nenad Ognjenović, direktor „Galenike”, navodno omogućio „Velefarmu” i švajcarskoj firmi „Farma trejd” posao u kome su za robu plaćenu unapred rokovi za isporuku neuobičajeno dugi i protežu se čak i do godinu dana.

„Velefarm” je, inače, vakcine za grip uvezao od kompanije „Galakso Smit Klajn”.

U vlasničkoj strukturi „Velefarma” 20 odsto udela ima „Hemofarm”, koji je u vlasništvu nemačke „Štade”. Preduzeće Investfarm d.o.o. ima 22,24 odsto, a prema podacima Agencije za privredne registre, iza nje stoji „Ulmon holding end fajnans” sa Devičanskih Ostrva. Najveći udeo ima „Farmacija plus” d.o.o, čijih 23 vlasnika ima ukupno 23 odsto, dok 36 akcionara „Invest-investa” d.o.o. ima nešto više od osam odsto vlasništva u „Hemofarmu”. Udeo od skoro 10 odsto, prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, ima i Republika Srbija. Kao akcionari se pojavljuju i nekoliko stranih investicionih fondova, ali i generalni direktor Dragan Vučićević.

„Velefarm” je, inače, jedan od sedam najvećih distributera lekova na tržištu. Zbog toga se nedavno našao i na indirektnom udaru Komisije za zaštitu konkurencije. Naime, ovo nezavisno antimonopolsko telo donelo je rešenje u kome je utvrdilo postojanje nedozvoljenog sporazuma između najvećih proizvođača lekova i sedam veledrogerija. Prema navodima Komisije, taj dogovor sa proizvođačima „Hemofarmom” i „Galenikom” u januaru prošle godine potpisalo je samo sedam od ukupno 400 registrovanih veledrogerija. Na listi privilegovanih tada su se našli „Velefarm”, „Vetfarm”, „Jugohemija”, „Farmanova”, „Unihemkom”, „Farmalogist” i „Vetprom hemikalije”.

A. Nikolić

[objavljeno: 19/03/2009]
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.