Izvor: Soko-zabava.info, 27.Sep.2022, 18:53

Zašto je odabir dobrog i kvalitetnog lepka za keramiku važan?

            Kada se u fazi renoviranje ili adaptacije životnog prostora dođe do momenta kada je konačno izvršen izbor pločica (boje, veličine i oblika, dezena) tu se posao ne završava. Jednako važna odluka jeste ona koja se odnosi na odabir adekvatnog lepka za keramiku od koje zavisi i celokupan kvalitet popločanog prostora.

One predstavljaju danas jedno od najrasprostranjenijih vrsta podnih, ali i zidnih obloga koja se ne koriste više isključivo za kuhinju i kupatilo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << Zbog modernih dezena i raznovrsnih formata one se koriste u svim prostorijama, pa tako dnevnom boravku ili spavaćoj sobi daju jedan potpuno novi izgled.

            Ako neko odluči da sve keramičarske poslove obavi sam, onda svakako mora dobro da se informiše i edukuje o svim stvarima koje utiču na krajnji kvalitet ishoda. Osim toga što će morati sam da odabere modele pločica, veličinu, količinu u odnosu na sve to treba odabrati i najadekvatniji lepak za keramiku.

U slučaju angažovanja profesionalaca koji će taj posao obaviti onda će oni imati stručne savete pri svakom izboru, što smanjuje prostor za greške.

Osim adekvatnog izbora, ključnu ulogu igra i način nanošenja lepka za keramiku. Što je jednako važno za dugotajnost.

Iako se često u odabiru ljudi mogu voditi finansijskim mogućnostima, jeftinije opcije mogu biti glavni krivci za brzo otpadanje i odlepljivanje po obavljenom poslu. To samo može izazvati dodatne troškove popravke i angažovanje stručnog lica za to.

            Kada je lepak za keramiku u pitanju razlikuje se nekoliko vrsta, a osnovna razlika pravi se u odnosu na podlogu na koju se nanosi. Shodno tome pločice se mogu lepiti na beton, već postojeće pločice, na ciglu ili drvenu podlogu, ali i na cementnu košuljicu. U zavisnosti od podloge postoje različite vrste i zato treba birati one koje odgovaraju podlozi na koju će se one postavljati.

Takođe treba obratiti pažnju na prostoriju za koju su namenjene. Ako se radi postavljanje na terasi i otvorenim prostorima znači da će trebati one vrste koje su otpornije na spoljašnje uticaje. Tu se obično preporučuju oni koji se nazivaju fleksibilni. Njihova tajna je u tome što se u skladu sa vremenskim prilikama mogu širiti i skupljati i na taj način onemogućavaju da dođe do pucanja pločica. U kupatilima i kuhinji gde često dolazi do dodira sa vodom treba birati vrstu koja odgovara tim specifičnostima.

Ali značajan kriterijum odabira odnosi se i na vrstu pločice. Dakle važno je da li se radi o keramici, gresu, mermeru, granitnu ili klinkeru.

            Adekvatna postavka u skladu sa preporukama i pravilima struke čini suštinu. Tu pre svega spada ravnanje i priprema podloge za ovaj posao. Nakon toga treba uvežbati tehniku ravnomernog nanošenja lepka za keramiku kako na pločicu tako i na pod ili zid, u optimalnoj meri i pravilnom smeru. Za to treba koristiti primerenu nazubljenu gletericu.

I na kraju ispravno utiskivanje cele pločice, odnosno važno je pritisnuti kako bi se postigla čvrstina i jednaka ravan.

Način nanošenja i kvalitet ovog posla može biti presudan za celokupan kvalitet posla.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.