Sveti Trifun: MAJKA JE VINOVA LOZA, OTAC ZEMLJA, A NEBO SUDBINA

Izvor: TimockeVesti.net, 14.Feb.2024, 09:06

Sveti Trifun: MAJKA JE VINOVA LOZA, OTAC ZEMLJA, A NEBO SUDBINA

Pod vedrim nebom vinograd postaje fabrika, a vinari širom Srbije, kao i vinogradari, svake godine 14. februara slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinove loze. Ovaj dan označava početak jednog od najvažnijih poslova u vinogradima – rezidbe. Vinogradari se mole da godina bude rodna, a sunce obasja njihove vinograde kako bi grožđe imalo dovoljno šećera, čineći vino vrhunskim.
Vinogradar Nemanja Arsenijević iz sela Vinča kod Topole deli svoje iskustvo za Agro Klub: „Naša porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << od davnina slavi Svetog Trifuna kao svog patrona, jer se oduvek na imanju gajila vinova loza i pravilo vino. Orežemo simbolično po koju lozu i vinom zalijemo čokot. Tim činom želimo da vinograd povrati snagu posle duge zime.“
Vinogradarska godina se tradicionalno više ne poznaje po Svetom Trifunu, kaže Aleksandar Petrović. Proizvodnja u vinogradu je poput fabrike pod vedrim nebom, gde vinogradari uz pomoć prirode nastoje stvoriti vrhunsko vino.
Zvonimir Urošević, vinar i vinogradar iz Ravne Sveti Trifun, zaštitnik 25.000 hektara vinograda u Srbiji, predstavlja simbol hrabrosti i odanosti svojoj veri. Rođen u trećem veku, postao je poznat po isceljivanju bolesnih i proterivanju zlih duhova. Iako je bio mučen zbog svoje vere, Sveti Trifun je ostao istrajan. Srpska pravoslavna crkva obeležava njegov dan 14. februara.
Vinogradari ističu važnost pravilne rezidbe vinove loze kako bi se postigao kvalitetan rod. Oštrica makaza treba biti blizu čokota, a rezidba se obavlja u drugoj polovini februara. Svaki vinograd ima svoje specifičnosti, a iskusni vinogradari prate prirodu i odlučuju kada je najbolje započeti s rezidbom.
Legenda kaže da Sveti Trifun čuva vinograde od grada i poplava te najavljuje proleće tako što u zemlju pobode ugarak. Vinogradari veruju da će, zalivajući čokote vinom na Svetog Trifuna, vinograd povratiti snagu i razbuktati se na proleće.
Ovaj dan donosi i narodna verovanja – ako na Svetog Trifuna padne sneg ili kiša, godina će biti rodna i kišna, a ako je vedro, godina će biti sušna. Izreka kaže: ‘Na Trifundan do podne možeš sejati ozimo, a od podne jaro žito’. Od tog dana, vinogradari se pripremaju za intenzivan rad u vinogradu, verujući da će uz blagoslov Svetog Trifuna imati uspešnu i rodnu godinu.
Članak Sveti Trifun: MAJKA JE VINOVA LOZA, OTAC ZEMLJA, A NEBO SUDBINA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka poljoprivrede orezivala vinograd u Bogojevcu

Izvor: JUGpress.com, 14.Feb.2024

LESKOVAC..Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišli su vinograde porodice Mladenović u blizini sela Bogojevce. Oni su ovom prilikom, povodom praznika Svetog Trifuna – Dan vinogradara ispratili orezivanje i zalivanje čokota...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.