Lovačka udruženja zaštitari prirode i divljači

Izvor: Kragujevac.rs, 19.Okt.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lovačka udruženja zaštitari prirode i divljači

Lovački savez Srbije ove godine obeležava 120 godina postojanja i tim povodom je Damjam Srejić, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj organizovao je prijem za Tomicu Radosavljevića, predsednika nacioanlnog saveza i Svetomira Madžarevića člana odbora za obležavanje ovog jubileja.

Čast nam je što je organizovano lovstvo u Srbiji, pre 120 godina krenulo upravo iz Kragujevca, i što je lovačko udruženje sa velikim brojem članova i dan danas jako uspešno, i kvalitetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i predano čuva biljni i životinjski svet, kazao je Damjan Srejić, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj. Divljači nema, tamo gde nema dobre lovačke organizacije, a imajući u vidu da se lovci ne bave samo odsrelom divljači već se brinu o zaštiti i očuvanju prirode, planiramo da u saradnji sa drugim lovačkim udruženjima u Šumadiji, kragujevačko udruženje zajedno sa vinarima sa ovog područja uključimo u strateške planove unapređenja turističke ponude Šumadije, dodao je Srejić.

Lovačko udruženje Srbije osnovano je 1896. godine u selu Brzan koje je tada pripadalo lovačkoj organizaciji Šumadija - Kragujevac koja je najstarija je organizacija u Srbiji. Više od jednog veka imamo veoma značajne lovne radnike koji potiču sa ovih prostora, i na ovoj teritoriji dva značajna lovačka udruženja “Šumadija“ i “Stragari“ koji su prema rečima Tomice Radosavljevića, predsednika nacionalnog lovačkog udruženja, perjanica lovstva Srbije koji dobro gazduju resursom divljači koji ima je država poverila. Savremena lovačka udruženja danas su pre svega zaštitarske organizacije koje brinu o fondovima divljači, a lov je svega 10 posto delatnosti, a kao član evropske i svetske organizacije lovaca, Srbija je priznata kao destinacija koja ima dobra lovišta i divljač, objasnio je Radosavljević.

Povodom obeležavanja 120 godina lovsta u Srbiji, Svetomir Madžarević, publicista i član Odbora za obeležavanje jubileja priredio je i knjigu pod nazivom “Lov u Srbiji - Simbol vekovnog trajanja“ u kojoj su navedeni datumi, istorijske činjenice i ličnosti značajni za razvoj lovstva i njegovu trajnost.

Hronologijom u kojoj smo tokom godina zbrajali sve što se događa u lovstvu Srbije i nekada Jugoslavije, nastojali smo da sačuvamo lovstvo na tradiciji i pokažemo da “lov nikako nije uzeti pušku i otići u lov, već je lov zaštita divljači i selektivni odstrel“, kazao je Sveta Madžarević i dodao da se više od 80 hiljada lovaca u Srbiji bavi iznošenjem hrane divljači, nego samim odstrelom, i kao veliki zaštitari nastoje da ih očuvaju za buduće generacije.

Inače, kao udruženje građana, Lovački savez Srbije, jedno je od najuticajnijih organizacija zaštite i očuvanja prirode i divljači na ovim evropskim prostorima i zahvaljući njima lovišta Srbije danas imaju oko 140 hiljada srneće divljači, 22 hiljade divljih svinja i šest hiljada evropskih jelena. Unošenjem fazana iz veštačke proizvodnje Srbija ima oko 300 hiljada jedinki, a unošenjem zečeva iz lovišta i veštačke proizvodnje ova broj prelazi pola miliona jedinki.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.