Izvor: Soko-zabava.info, 30.Avg.2023, 23:21

Koja je razlika između 2-slojnog i 3-slojnog parketa?

Parket je nesumnjivo jedna od najlepših, najsigurnijih i najtrajnijih podnih obloga. Podne ploče napravljene od pravog drveta ne samo da impresioniraju svojim prirodnim izgledom i prijatnim osećajem , već i svojom ogromnom stabilnošću i otpornošću za polaganje u praktično svakoj prostoriji . Parket se može podeliti u nekoliko kategorija, koje se razlikuju, na primer, po strukturi, izgledu i vrsti ugradnje .

Višeslojni parketi se takođe često nazivaju „gotovim parketom“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << jer se nude sa gotovim površinskim tretmanom i ne moraju se opsežno prerađivati nakon ugradnje. U klasifikaciji se razlikuje troslojni i dvoslojni parket .

Višeslojni parket (koji se naziva i gotovi parket) sastoji se od nekoliko slojeva drveta koji su međusobno lepljeni, pri čemu je samo gornji sloj, odnosno habajući sloj, napravljen od visokokvalitetnog pravog drveta. Debljina habajućeg sloja je 2 mm (i manje) za jeftine i manje kvalitetne varijante i do 6 mm za visokokvalitetne proizvode. Lepljeni noseći slojevi ispod su od jeftinijeg drveta četinara ili lišćara. Ukupna debljina je između 10 i 20 mm. U okviru kategorije višeslojnih parketa izdvajaju se dvoslojni i troslojni parket.

Stabilnost i izdržljivost: parket je zbog višeslojne strukture izuzetno dimenzionalno stabilan, što znači da manje radi i samim tim je idealan parket u kombinaciji sa podnim grejanjem.

Polaganje: jedna od najvećih prednosti gotovog parketa je to što se lako i jeftino postavlja, što možete i sami da uradite. Brušenje, cementiranje i završni tretman više nisu potrebni .

Površinska obrada: Površina gotovog parketa je već gotova –> brušenje i tretiranje lakom, voskom ili uljem nakon polaganja nije potrebno.

Dvoslojni parket se sastoji od habajućeg sloja i nosećeg sloja. Habajući sloj, poznat i kao gornji sloj, sastoji se od visokokvalitetne vrste drveta. Noseći sloj, koji se naziva i barijera, obično je napravljen od mekog drveta ili šperploče. Ukupna debljina je obično 10 do 12 mm. Za razliku od troslojnog parketa, dvoslojni se ne može polagati lebdeći. Uvek mora biti u potpunosti spojen na ravnu podlogu otpornu na pritisak, pošto spojena dva sloja nisu dovoljno stabilna da sami zadrže svoj oblik. Dvoslojni parket stoga obično postavljaju samo profesionalci.

Troslojni parket se sastoji od habajućeg sloja (koji se naziva i gornji sloj) od plemenitog drveta, srednjeg sloja i trećeg sloja, nosećeg sloja, koji stabilizuje gornje slojeve. Ova konstrukcija takođe omogućava da se parket postavlja plutajući. Elementi parketa se najčešće spajaju klik vezom. Tako troslojni parket kompenzuje slabosti dvoslojnog parketa. Troslojni parket se može polagati i na podove koji nisu sasvim ravni i zbog toga je posebno pogodan za postavljanje na postojeće podove.

U skladu sa vašim potrebama i procenom odlučite se za vrstu višeslojnih parketa.  Dvoslojni parket je pogodan samo za ravnomerne podloge otporne na pritisak, mora se lepiti po celoj površini i smeju ga postavljati samo profesionalci. Zbog podloge, troslojni parket se pored lepljenja cele površine može polagati i plutajući. U poređenju sa podlogom, troslojni parket je malo tolerantniji. Uz malo veštine i vežbe, majstor može da postavi 3-slojni parket i postigne odlične rezultate.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.