Galerija “Babka” iz Kovačice u Bratislavi predstavlja Slovačko naivno slikarstvo iz Srbije

Izvor: Pančevac-online.com, 13.Dec.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galerija “Babka” iz Kovačice u Bratislavi predstavlja Slovačko naivno slikarstvo iz Srbije

“Slovačko naivno slikarstvo iz Srbije” – “Ovi ljudi su proslavili Kovačicu, Srbiju i Slovačku u svetu”, naziv je izložbe koja od 5. do 15. decembra traje u holu Ministrstva kulture Slovačke Republike u Bratislavi. Izložbu su 11. decembra svečano otvorili Ljubica Lašakova, ministarka kulture Slovačke Republike i Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.

On je naglasio je da je najveća vrednost naivnih slikara Kovačice >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << autentičnost i specifični prikazi narodnih običaja, rituala i seljačkog načina života ovog dela Srbije. Prema njegovim rečima, upravo to je razlog da im se već decenijama divimo, i da danas imamo obavezu da podrškom unapređujemo taj čarobni svet slika koji je proslavio Slovačku i Srbiju. U sklopu svečanog otvaranja izložbe organizovan je i sastanak stručnjaka u oblasti kulture, sa ciljem da se slovačko naivno slikarstvo u Srbiji predloži za spisak nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO. Izložbu u Ministarstvu kulture Slovačke Republike realizuje Galerija Babka iz Kovačice, u saradnji sa Kancelarijom za Slovake koji žive u inostranstvu.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.