Savršen sklad starog i novog

Izvor: DIA.rs, 28.Avg.2011, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savršen sklad starog i novog

Arhitektonski studio “Pitsou Kedem Architects” imao je zadatak rekonstrukcije izuzetno starog objekta i njegovu prenamenu u stambeni prostor. Reč je o objektu koji se nalazi u starom delu izraelskog grada Jafa, koji zapravo čini širi urbani prostor Tel Aviva.
Objekat se nalazi na izuzetnoj lokaciji, odmah iznad luke, sa izvanrednim pogledima ka Mediteranu. Iako je nemoguće tačno odrediti koliko je objekat star, jasno je da postoji na tom mestu već par stotina godina. Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << tog vremena je pretrpeo mnogobrojne promene koje su izmenile estetiku, konstrukciju i unutrašnju podelu prostora. Zadatak ovog projekta je bilo, pored prenamene, vraćanje originalog kvaliteta objekta.



Najveći deo vremena i budžeta je svakako potrošen na skidanje mnogobrojnih slojeva koji su sakrili originalne kamene površine zidova, stubova i izvanrednih lukova i svodova. Bilo je potrebno veoma pažljivo odstraniti dodate slojeve i ispitati originalni materijal, te učvrstiti konstrukciju i zaštititi površine od osipanja i daljeg propadanja. 



Zanimljiv je omer starog i novog, te izuzetan sklad ovih kategorija. Staro i novo se jasno razlikuje u estetici, teksturama i samim materijalima. Sve što je dodato zapravo ima ulogu da naglasi originalne kvalitete objekta, te da velikodušno osvetli unutrašnji prostor.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.