Izvor: YU-Build.rs, 18.Apr.2015, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premošćen kanal Dunav–Tisa–Dunav na trasi Bulevara Eevrope

Premošćavanje kanala Dunav–Tisa–Dunav u završnoj je fazi, u sklopu radova na izgradnji Bulevara Evrope. Završena je konstrukcija desnog dela mosta preko kanala, gledajući iz pravca Novog Sada, pa će ovih dana početi i izgradnja drugog dela mosta, s leve strane.

Gotovi su delovi prilazne konstrukcije mostu od prednapregnutog armiranog betona i u toku je izrada prilaznih konstrukcija mostu, što se izvodi sistemom armirane zemlje, a to podrazumeva izradu nasipa od peska >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << s postavljanjem vertikalnih betonskih panela.

Budući most biće dug 176 metara i širok 30. Imaće četiri saobraćajne trake, obostrane pešačke staze širine tri metra i biciklističke staze široke dva metra, i javno osvetljenje, koje treba da obasja celu konstrukciju mosta.

Radovi na mostu počeli su u avgustu prošle godine, a izgradnja je poverena beogradskom preduzeću „Energoprojekt – niskogradnja” i šabačkoj „Vest gradnji”.

Izgradnja mosta preko kanala Dunav–Tisa–Dunav na trasi Bulevara Evrope jedna je od najznačajnijih investicija u ovogodišnjem ZIG-ovom Programu uređivanja građevinskog zemljišta, pa je to bio povod gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da obiđe gradilište i na licu mesta čuje kako radovi napreduju. O tome ga je obavestio direktor ZIG-a Goran Višnjić, jer ZIG finansira projekat sa 656.838.785 dinara.

Vučević je izjavio da očekuje da projekat izgradnje Bulevara Evrope, započet pre nekoliko godina, bude u potpunosti završen do kraja 2015.

– Najteža deonica, a to je premošćavanje Kanala, pri kraju je, radovi odmiču po planu i Grad Novi Sad će završiti projekat do kraja 2015. godine. Očekujem da i „Putevi Srbije” urade svoj deo – severni krak auto-puta Novi Sad – Subotica, odnosno Beograd–Subotica do ulaska u Novi Sad – naveo je Vučević, i najavio da će Novi Sad ove godine imati još kapitalnih infrastukturnih projekata.

Po rečima direktora ZIG-a Gorana Višnjića, radovi treba da budu završeni krajem jula.

– To znači da će biti gotov nadvožnjak, most i trasa Bulevara do auto-puta – kazao je Višnjić. – Ovih dana počeće i izgradnja drugog dela mosta s leve strane. Uporedo s tim radovima, u toku je izgradnja saobraćajnice od Primorske ulice do auto-puta. Izgradnja atomsferske kanalizacije je pri kraju, i sada se rade zemljani poslovi duž cele deonice kao priprema za izgradnju kolovozne konstrukcije, koja će, po projektu, biti duga 1.800 metara i široka dva puta po 7,5 metara.

Poslednja deonica Bulevara će mati dve kolovozne trake s po dve saobraćajne, pešačke staze širine tri metra, biciklističke staze široke dva metra i novo javno osvetnjenje. Radovi podrazumevaju i izgradnju kružne raskrsnice s krakom ka Primorskoj ulici. Završetak tih radova se očekuje do septembra.

Autor: Z. Delić

Foto: S. Šušnjević

Izvor: Dnevnik



Nastavak na YU-Build.rs...






Povezane vesti

Novi Sad: Preko kanala do auto-puta

Izvor: Večernje novosti, 18.Apr.2015

BULEVAR Evrope "za korak" je bliži auto-putu Beograd - Subotica. Najznačajnija prepreka na njegovoj trasi, kanal DTD, sada je premoštena. Time se jedna od najznačajnijih infrastrukturnih investicija iz ovogodišnjeg Programa uređivanja građevinskog zemljišta, čija je vrednost 656.838.785 dinara,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.