Kuća na plaži, Australija

Izvor: DIA.rs, 15.Jul.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća na plaži, Australija

Arhitektonski studio “Robinson Architects” kreirao je projekat kuće za stariji bračni par, koja se nalazi na obali Australije.
Zahtevi klijenata su se svodili na objekat savremene arhitekture sa maksimalnom iskorištenosti pogleda ka okeanu i okolnoj vegetaciji. Objekat se nalazi na prilično strmom terenu, što su arhitekte iskoristili tako da se u ovaj dom ulazi sa uličnog nivoa direktno na sprat, gde se nalazi celokupan stambeni program. U prizemlju, koje nije moguće sagledati >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << sa ulice, nalazi se dodatni stambeni program namenjen gostima.


Iako je kuća relativno velikih dimenzija, gledajući je sa uličnog nivoa postiže se potpuno suprotno viđenje. Objekat izgleda mali, lagan, zaštićen od okoline upravo poput okolnih malih letnjikovaca. Međutim, tek kada se siđe na plažu moguće je objekat u potpunosti sagledati.


Ulična fasada je zaštićena od pogleda i nudi potpunu privatnost korisnicima. Čak su i prozori vešto sakriveni i dozvoljavaju indirektan upad sunčevih zraka. Međutim, objekat je sa suprotne strane u potpunosti otvoren ka moru, iskorištavajući povetarac za ventilaciju kao i fantastične poglede.


Zanimljivo je napomenuti da korisnici glavnog trupa kuće (spratna etaža) skoro i da ne osećaju prisustvo prizemlja, što je posledica velikih prepuštenih površina sa kojih se pruža odličan pogled. Tu svakako prednjači centralna terasa, koja se nalazi na ploči koja se oslanja na dve prepuštene čelične grede dužine 6 metara.
Objekat se karakteriše savremenom estetikom, dizajnom koji poštuje lokalnu mikroklimu i neutralnim, prirodnim koloritom.

Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Povezane vesti

“House at Hanegi Park”, Tokio

Izvor: DIA.rs, 16.Jul.2011, 09:35

Japanski arhitektonski studio “Shigeru Ban Architects” projektovao je dom naziva “House at Hanegi Park” u Tokiju. Reč je o objektu savremene arhitekture, sa veštom igrom oblika gde se najbolje vidi uticaj tradicionalne arhitekture ovog podneblja.. . Objekat se nalazi na maloj parceli koja je...

Nastavak na DIA.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.