Koncept hotelskog smeštaja, Finska – Pieta-Linda Auttila

Izvor: DIA.rs, 12.Okt.2010, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncept hotelskog smeštaja, Finska – Pieta-Linda Auttila

Finski arhitektonski studio “Pieta-Linda Auttila Arhitects” je tvorac planova za drveni hotel, koji se nalazi nedaleko od glavnog grada ove države, Helsinkija. Cilj ovog projekta jeste bilo stvaranje eksperimentalnog hotelskog kompleksa koji će imati direktnu komunikaciju sa prirodnim okruženjem, a koji će se sastojati od određenog broja malih jedinica - “koliba”. Upotreba i reprezentativne mogućnosti lokalnog drveta su takođe bile važne odrednice dizajna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs <<

Ove jedinice predstavljaju izvanredan primer upotrebe drveta koje obrazuje zidove, plafone i podove, čak i delove mobilijara. Iako je reč o upotrebi samo jednog materijala, prostor je izuzetno dinamičan i zanimljiv, a teško ga je u celini sagledati i osetiti prilikom samo jednog boravka.

Tehnički gledano, najproblematičniji deo dizajna jeste bio atrijum koji se nalazi u centru ove zavojite strukture, a koji deli noćnu i dnevnu zonu objekta. CNC mašina je detaljno oblikovala hrastove elemente kako bi se dobila prozračna struktura koja daje pregršt dnevne svetlosti, ali koja takođe daje neophodnu zaštitu i privatnost. Konstrukterska uloga je takođe bila problematična, usled oblikovanja drveta koje je moralo nalezati na određene uglove, kako bi dnevna i noćna zona bile spojene.


Što se tiče enterijera, zidovi su obloženi brezovim panelima, dok je pod obložen borovinom. Od prisutnog mobilijara, ovde se mogu pronaći samo kreveti, kao i par stolova i stolica, kako bi se zaokružila minimalnost dizajna.


www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.