Grad: Za zgradu Ineksa mlrd. dinara

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Nov.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad: Za zgradu Ineksa mlrd. dinara

Beograd -- Zgrada kompanije "Ineks Intereksport" prodata je na licitaciji gradu Beogradu i JKP "Gradska čistoća", za milijardu i trideset hiljada dinara.

Zgrada ima 12.000 kvadratnih metara, a ukupna procenjena vrednost "aukcijskog paketa" koji uključuje stan u Beogradu, u Ulici Ilije Stojadinovića i putničkim automobilom "zastava jugo" bila je 1,99 milijardi dinara. Inače, procenjena vrednost nije bila minimalno prihvatljiva vrednost, niti obavezujuća za ponuđače prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << određivanja visine ponude.

Prema najavama gradskih vlasti, ponuda za kupovinu zgrade podneta je kako bi u toj zgradi bile smeštene sve gradske službe. Najavljeno je da će se u tu zgradu preseliti Gradska uprava, koja je sada smeštena na osam lokacija. Konzorcijom sačinjen od grada i gradskog preduzeća jedni je dostavio ponudu za imovinu koja je bila procenjena na oko dve milijarde dinara.

Gradski pravobranilac Strahinja Sekulić rekao je da bi u roku od tri radna dana trebalo da se potpiše ugovor sa Agencijom za privatizaciju i da se do 21. decembra uplati prodajna cena. Sekulić je kazao da će suma od milijardu i 30.000 dinara (oko 10,5 miliona evra) biti uplaćena odjednom. On je objasnio da je cena po kvadratu poslovne zgrade bila oko 820 evra.

"Grubo rečeno 40 odsto, odnosno oko 400 miliona dinara, daje Grad Beograd, a 60 odsto Gradska čistoća", kazao je on i rekao da će 40 odsto biti plaćeno iz suficita budžeta grada za 2008. godinu, a da je Gradska čistoća sredstva dala iz svoje ostvarene dobiti. On je kazao da je, i pored toga što je grad Beograd osnivač JKP Gradska čistoća, reč o dva samostalna pravna subjekta koja u međusobnom poslovanju zaključuju ugovore.

Sekulić je rekao da svi zakupci prostora u poslovnoj zgtradi Ineks treba da se "u primerenom ali ne i dugom roku" isele, jer je došao novi vlasnik. On nije mogao da kaže kada će se Gradska uprava preseliti u novu zgradu. Na pitanje kome će pripasti stan i automobil koji su bili u paketu sa poslovnom zgradu, Sekulić je kazao da je to bila "imovinska celina" i da treba pogledati dokumentaciju.

Potpredsednik Skupštine grada Aleksandar Antić ocenio je da je kupovina zgrade kompanije "Ineks Intereksport" dobra za grad i Beogradjane, jer će omogućiti efikasniju upravu i manje troškove, pošsto će sve gradske službe biti u njoj smeštene.

"Kupovina zgrade omogući će efikasniju upravu, a time će biti oslobodjen i veliki deo gradske imovine koja će moći da se izdaje u komercijalne svrhe", rekao je Antić novinarima u Skupštini grada i ocenio da će se ta investicija Beogradu vratiti za tri do četiri godine.

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je da je odluka gradskih vlasti da kupi zgradu "Ineksa" štetna po građane Beograda.

Kako se navodi u saopštenju, pored činjenice da veliki broj Beogradjana nema rešene osnovne komunalne probleme, "gradska vlast je odlučila da potroši više od milijardu dinara u obezbeđivanje luksuza za svoje funkcionere, a avans od 400 miliona dinara uplaćen je nezakonito bez odluke Skupštine grada".

Antić je dodao da je "Ineksova" zgrada u dobrom stanju, za eventualno renoviranje, ukoliko bude za to potrebe, gradska uprava će izdvojiti minimalna sredstva.

Potpredsednik Skupštine grada podsetio je da je gradska uprava sada smeštena na više lokacija koje nisu prilagodjene za njene potrebe dok je zgrada "Ineksa" za takvu svrhu projektovana i da će taj objekat biti dovoljan da smeste skoro sve službe Grada.

U Skupštini grada poslednjih nedelja vodila se polemika jer se Liberalno-demokratska partija, koja daje manjinsku podršku Skupštini grada, protivila kupovini zgrade "Ineksa" sredstvima iz budžeta grada.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je nedavno da su nesuglasice o tom pitanju "izglađene", da predstavnici LDP-a imaju svoj stav, ali i želju da budu nastavljeni investiocioni projekti grada. Pronađeno je kompromisno rešenje - da se zgrada kupi delom dobiti iz javnih preduzeća, kako bi se obezbedilo da beogradjani sve svoje poslove mogu da obavljaju na jednom mestu.

Na istoj aukciji odvojeno je prodat i poslovni prostor od 165 kvadratnih metara u Ineksovoj zgradi, čija je procenjena vrednost 39,1 miliona dinara, kao i poslovni objekti u Vršcu, procenjeni na deset miliona dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ineksova" zgrada u Beogradu sutra na prodaji

Izvor: Blic, 12.Nov.2009, 15:10

Agencija za privatizaciju najavila je da će sutra ponuditi na prodaju zgradu kompanije "Ineks", čija je vrednost procenjena na oko dve milijarde dinara.....Zgrada ima 12.000 kvadratnih metara i deo je imovine kompanije u stečaju "Ineks Intereskport". Zajedno sa zgradom prodaje se stan u Beogradu,...

Nastavak na Blic...

Dve milijarde dinara za „Ineksovu“ zgradu

Izvor: Danas, 13.Nov.2009

Agencija za privatizaciju najavila je da će danas ponuditi na prodaju zgradu kompanije „Ineks“, čija je vrednost procenjena na oko dve milijarde dinara. Zgrada ima 12.000 kvadratnih metara i deo je imovine kompanije u stečaju „Ineks Intereskport“. Zajedno sa zgradom prodaje se stan, u Ulici...

Nastavak na Danas...

Grad Beograd kupio zgradu "Ineksa"

Izvor: Blic, 13.Nov.2009

Konzorcijum koji čine Grad Beograd i JKP „Gradska čistoća" kupio je juče poslovnu zgradu „Ineks Intereksport" u Ulici kraljice Marije 1 za milijardu i 30.000 dinara...Čitav posao oko otvaranja ponuda završen je vrlo brzo s obzirom da je za kupovinu 12.900 kvadrata poslovnog prostora...

Nastavak na Blic...

Grad Beograd kupio zgradu "Ineks Intereksporta"

Izvor: SrbijaNet.rs, 13.Nov.2009

Prvobitna procenjena vrednost zgrade, koja ima 12.000 kvadratnih metara i deo je imovine kompanije u stečaju "Ineks Intereksport", bila je oko dve milijarde

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.