Vrednost Južnog toka sredinom 2009.

Izvor: B92, Tanjug, 25.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost Južnog toka sredinom 2009.

Moskva -- Predstavnik ruskog Gasproma Sergej Kuprijanov kaže da će tačna vrednost ulaganja u realizaciju projekta gasovoda Južni tok biti poznata u trećem kvartalu 2009.

Kuprijanov je naveo, komentarišući glasine da su finansijski problemi jedne od evropskih zemalja učesnica u tom poslu doveli do njegovog zamrzavanja, da se trenutno razmatra tehničko-ekonomska opravdanost realizacije tog projekta.

Posle toga će, prema rečima Kuprijanova, biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moguće da se govori o preciznijim troškovima izgradnje tog sistema za transport prirodnog gasa. "Planiramo da taj rad završimo u trećem kvartalu iduće godine", precizirao je on, ukazavši da za sada nije bilo investicija u izgradnju gasovoda "Južni tok".

Ranije je saopštavano da cena celog projekta "Južni tok" može dostići 20 milijardi dolara, a oko 50 odsto te sume bi se upotrebilo za troškove gradnje podmorske deonice gasovoda koja će se protezati po dnu Crnog mora, od ruske do bugarske obale.

Govoreći o tržišnoj vrednosti Gasproma, Kuprijanov je potvrdio da je kapitalizacija te kompanije znatno snižena, ali da to nije odraz njenog realnog finansijskog stanja.

Predsednik Upravnog odbora ruskog gasnog giganta Aleksej Miler je rekao da će Gasprom u 2008. ostvariti rekordan prihod i čist profit, bez obzira na ovogodišnje sniženje cena nafte, koje će se odraziti na cene gasa "tek za šest do devet meseci".

"U 2008. ostvarićemo rekordan prihod od 100 milijardi dolara i rekordan neto profit od 35 milijardi dolara, što znači da smo u povoljnom položaju, zbog čega smo čak odlučili da na izvestan period ograničimo uzimanje stranih zajmova. Sposobni smo da svoje investicione planove finansiramo iz sopstvenih sredstava", rekao je Miler.

"Smanjenje cena gasa u Evropi u 2009. neće imati nikakve posledice po naše prioritetne investicione projekte. Tražnja evropskih klijenata ostaće stabilna, a isto očekujemo i na najvećem tržištu Gasproma - u Rusiji, gde kompanija iduće godine planira da poveća cene gasa za 25 odsto, što će pomoći da maksimalno smanjimo posledice nižih cena gasa za Evropu", zaključio je Miler.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.