Tužićemo Gasprom, ako može danas

Izvor: B92, 30.Maj.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužićemo Gasprom, ako može danas

Kijev -- Ukrajina danas nije uplatila Rusiji dug za gas, kako je to bilo dogovoreno na trilateralnom sastanku 26. maja, kaže ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Ministar energetike i rudarstva Ukrajine Jurij Prodan odbio je da odgovori na pitanje da li je Ukrajina spremna da plati delimičnu sumu duga za ruski gas od dve milijarde dolara, koja je dogovorena na tripartitnom sastanku u Berlinu, javila je agencija Interfaks.

On je pre početka razgovora s ruskim kolegom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i evropskim komesarom za energetiku rekao da Ukrajina namerava da Stokholmskom sudu podnese tužbu protiv Gasproma zbog promene cene u ugovoru za gas.

"U najskorije vreme podnećemo tužbu, ako može danas", rekao je ukrajinski ministar, napominjući da je tužbu moguće podneti i elektronskom poštom. Mediji su, međutim, ranije objavili da Ukrajina ne može da podnese tužbu Stokholmskom sudu pre 2. juna, zbog praznika u Evropi.

Ruski ministar Novak je podsetio da su na trilateralnom sastanku u Berlinu 26. maja dogovoreni uslovi plaćanja duga za gas od 2,5 milijardi dolara. Konkretno, dve milijarde dolara, koliko iznosi dug napravljen do kraja marta, Naftogas Ukrajine je trebalo da plati do kraja ove sedmice, a još 500 miliona dolara, za isporuke u maju treba da plati do 7. juna.

Ukrajinski ministar Prodan je pre dva dana izjavio da je Ukrajina spremna da plati dug Gaspromu tek pošto se utvrdi privremena cena gasa od 268,5 dolara za hiljadu kubnih metara, koja će važiti do potpunog rešenja spora među stranama.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je sa svoje strane predložio Ukrajini da plati bar polovinu duga, da bi u budućnosti došlo do dogovora o ceni, preneo je Interfaks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.