Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilno snabdevanje Austrije gasom

BEČ - Snabdevanje Austrije gasom nije ugroženo, iako je ruski koncern "Gasprom" jutros prekinuo isporuku tog energenta Ukrajini, saopštila je austrijska naftna kompanija OMV.

U toj kompaniji ukazuju da se u ovom trenutku ne može još proceniti da li će rusko obustavljanje isporuke gasa Ukrajini doneti i smanjenje isporuka srednjoj i zapadnoj Evropi.

Dosta za tri meseca

Međutim, rezerve gasa u Austriji dovoljne su za tri meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naveo je OMV.

Eksperti OMV-a i sestrinske firme "EkonGas" su u kontaktu sa "Gaspromom" i kompanijama koje se bave snabdevanjem gasom, tako da se u slučaju redukcije uvoza, mogu preduzeti mere kompenzacije.

Iz Rusije polovina

"EkonGas" trenutno u rezervoarima ima oko 1,7 milijardi kubnih metara gasa, što omogućava da se smanjenje uvoza gasa prebrodi tri meseca.

"Pod sadašnjim predvidljivim uslovima time je obezbeđeno nesmetano snabdevanje potrošača u Austriji", navedeno je u saopštenju.

"EkonGas" raspolaže kapacitetima za skladištenje 2,2 milijarde kubnih metara gasa.

Potrošnja gasa u Austriji je oko osam milijardi kubnih metara godišnje. Oko 51 odsto gasa koji se troši u Austriji poreklom je iz Rusije, 31 procenata iz Norveške i drugih država, a oko 18 odsto iz domaće proizvodnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.