Izvor: B92, 07.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji 400 kilometara "Južnog toka"

Beograd -- "Južni tok" neće samo okrznuti Srbiju kod Rumunije, piše "Politika", pozivajući se na izvor koji učestvuje u pregovorima s Rusijom.

Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za gradnju gasovoda "Južni tok", koji bi do 15. maja trebalo da potpišu "Gasprom" i "Srbijagas", dokument je kojim će se potvrditi da će sedište nove srpsko-ruske firme biti u Švajcarskoj i da će novo mešovito preduzeće početi izradu studije izvodljivosti o isplativosti celog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posla.

Posle toga nova firma bi trebalo da počne projektovanje, nabavku opreme i izgradnju gasovoda.

Kako je planirano, kada počne eksploatacija gasovoda, trebalo bi da se osnuje novo predstavništvo u Srbiji koje bi dobilo licencu za transport ruskog gasa.

Ruska strana u ovom času, kako je potvrđeno i pri nedavnom susretu predstavnika "Srbijagasa” i "Gasproma” u Rusiji, pravi proračune za gradnju gasovoda uzimajući u obzir trasu onako kako je Srbija i očekivala – da cevi u Srbiju uđu iz Bugarske, a završe u Mađarskoj.

Trasa gasovoda preko Srbije biće duga oko 400 kilometara, a kapacitet veći do 10 milijardi kubika.

Dakle, nema govora da će gasovod samo okrznuti Srbiju kod Rumunije, kategoričan je izvor "Politike" koji učestvuje u pregovorima s Rusijom, navodeći da je reč o magistralnom gasovodu.

On navodi da ohrabruje i izjava bugarskog premijera Sergeja Staniševa koji je posle prošlonedeljne posete Moskvi potvrdio da su dve vlade postigle dogovor o dugo odlaganom projektu "Južni tok”, te da će "Gasprom” i "Bulgargas”, bugarska državna kompanija, a ne "Overgas”, ćerka firma "Gasproma”, potpisati sporazum u roku od dve nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.