Sporazum o energetici neće oštetiti Srbiju

Izvor: Blic, 21.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o energetici neće oštetiti Srbiju

Ruske firme u Srbiji zanima najviše energetika. Tako bi ugovor sa „Gaspromom" mogao Srbiji da donese između 200 i 300 miliona dolara godišnje, ali bi i Rusija dobila način za povećano snabdevanje Evrope gasom, kaže za „Blic" Andrej Nikolajevič Hripunov, šef Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji.



Koje su oblasti zanimljive za ruske privrednike u Srbiji?

- Prvenstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sektor energetike, u kojem smo mi prisutni u Srbiji veoma dugo. Više od 25 elektrana izgrađeno je u saradnji sa ruskim firmama i mi imamo opremu za njihovu rekonstrukciju. Takođe, zanimljivi su nam metalurški kompleks, avio-saobraćaj, transportne infrastrukture, turizam, kao i hemijska industrija.



Zašto je naše tržište uopšte zanimljivo za Rusiju?


- Imamo tradicionalno dobre odnose, ali Srbija je zemlja u tranziciji, a kapital odlazi tamo gde ima interesa. Normalno je da Rusija želi da ojača svoj uticaj kako u Srbiji, tako i u Evropi.



Šta dobija Srbija, a šta Rusija od potpisivanja sporazuma o gradnji gasovoda i privatizaciji NIS-a?


- Projekat u oblasti energetike obostrano je koristan. Srbija bi, ako bi se to realizovalo, postala ozbiljan igrač u evropskom energetskom sektoru, a Rusija mora da razdvoji pravce snabdevanja energentima u Evropi. Tako bi se povećale i količine isporučenog gasa. Ipak, ne bih to mnogo komentarisao. Znam da naši stručnjaci pregovaraju sa srpskom stranom. Sporazum neće štetiti Srbiji, a zemlja bi mogla od tranzita gasa da dobije od 200 do 300 miliona dolara godišnje.



Da li mislite da bi posle potpisivanja sporazuma usledile još neke investicije?

- Mislim da će taj projekat doneti posao i za srpske firme, ali će povući sa sobom i firme iz Rusije. Jedna od mogućnosti jeste dolazak ruskih banaka, na primer „Moskovske banke" ili „Gasprom banke". Ovde nisu prisutne ruske banke, a te dve banke već pokušavaju da uđu na tržište. Što se tiče priče o tome da bi ulazak tih banaka zbog njihove veličine mogao da ugrozi manje banke, ne vidim nikakvu opasnost jer su ovde već prisutne velike svetske banke.



Da li ste zadovoljni prisustvom ruskih firmi u Srbiji?

- Ovde ima dvadesetak firmi iz Rusije. Ima ih dosta u oblasti energetike. Na primer, „Tehnoprom eksport" i „Silovuji mašine" rade remonte vaših elektrana, ili „Lukoil" koji je prisutan na naftnom tržištu. Imamo firmi i u različitim drugim oblastima, kao što je ugostiteljstvo, ili industrija. Ipak, ima mnogo prostora za druge firme.

Ne znam za postojanje lobija protiv Rusije

Da li postoje lobističke grupe koje su protiv ulaska ruskog kapitala u Srbiju?

- Lobističke grupe uvek postoje, ali ja nisam upoznat s njima. Mislim da treba više misliti na prednosti koje se pojavljuju iz konkretnog posla nego o lobističkim interesima.

A da li ima nekih drugih prepreka za ulazak ruskog kapitala?

- Što se toga tiče, nisam upoznat s lobiranjima, preprekama i ničim sličnim. Ne znam za neke probleme tog tipa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.