Izvor: B92, 01.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplja struja, a možda i gas

Beograd -- Struja je od danas skuplja za 3,6 odsto, a uskoro bi mogao da poskupi i gas za grejanje,

"Srbijagas" je već tražio od vlade da odobri poskupljenje prirodnog gasa za 20 odsto, a taj zahtev se trenutno, kako saznaje B92, razmatra u Ministarstvima energetike, finansija i ekonomije. U "Srbijagasu" kažu da od početka godine ruskom "Gaspromu" gas plaćaju 20 do 30 odsto više nego prošle godine i da je zato poskupljenje u Srbiji neminovno.

V.D. direktora "Srbijagasa” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saša Ilić potvrdio je za B92 da je to preduzeće tražilo da gas poskupi za 20 odsto, jer je i ruski "Gasprom” podigao nabavnu cenu.

Ilić kaže da Srbijagas nije mogao da računa na povlastice "Gasproma”, iako je sa tom ruskom kompanijom u ponedeljak sklopio sporazum o izgradnji gasovoda.

"Jednostavno imaju tu politiku da najviše novca što mogu da zarade na prirodnom gasu i zarade. Dosta je mala verovatnoća da bi oni iz nekih razloga samo nama učinili ustupak. Jednostavno, svima se desio ovaj udar od preko 20 posto. Znači mi od 1. januara, ceo januar i ceo februar, smo radili trošeći sopstevnu supstancu", kaže Ilić.

I stručnjak za energetiku Zorana Milanović kaže da "Srbijagas” nije mogao da bude izuzet od poskupljenja gasa koji stiže iz Rusije, ali procenjuje da bi zbog aranžmana sa "Gaspromom” Srbija iduće godine možda mogla da računa na povoljniju cenu gasa.

"Moramo da budemo prvo potpuno iskreni da znamo da je Srbija i sada u odnosu na neke zemlje imala povlašećeniji položaj. Sa druge strane, ugovor koji je Srbijagas potpisao sa Gaspromom o izgradnji gasovoda je svakako dobra stvar i može da utiče i treba da utiče na naredne pregovore. Znači, već u narednih mesec - dva dana počeće pregovori za nabavku gasa za naredni zimsku sezonu, odnosno za narednu godinu", objašnjava Milanovićeva.

Ako bi Vlada odobrila poskupljenje gasa, to bi za sobom neminovno povuklo i cenu grejanja. Gas za grejanje koristi oko 170 hiljada domaćinstava u Srbiji, kao i neke toplane, na primer beogradska i novosadska.

U Udruženju toplana, međutim, kažu da će o eventualnom poskupljenju grejana odlučivati tek kada vide da li će gas zaista biti skuplji.

Šalteri EDB-a zatvoreni od danas

Šalteri i blagajna Elektrodistribucije Beograd biće zatvoreni za građane od danas do ponedeljka 10. marta zbog radova na unapređenju informativno poslovnog sistema.

Kako je rečeno u tom preduzeću, domaćinstva će u tom periodu obaveze moći da izmiruju na šalterima pošta i banaka ili preko Interneta.

Šalteri za poslovne klijente biće otvoreni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.