Sami sebi zavrćemo ventile

Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sami sebi zavrćemo ventile

Politička halabuka oko gasa neće, po svemu sudeći, ugroziti gasni aranžman, veruju domaći stručnjaci, ali i ruski zvaničnici

Građani Srbije ovu zimu mogli bi dočekati pored hladnih radijatora i posle odluke vlade da cenu gasa poveća za 60 odsto. Do toga će, kako potvrđuju u „Srbijagasu”, doći ukoliko se najkasnije za mesec dana s ruskim „Gaspromom” ne dogovori isporuka novih količina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gasa za ovu grejnu sezonu.

Plavog energenta za grejanje ima do kraja ove godine. Tako je predviđeno ugovorom koji je „Srbijagas” zaključio lane, kada su se dogovarale količine za ovu godinu. Međutim, da se ne bi dogodilo da od januara radijatori budu hladni, neophodno je da se postojeći ugovor obnovi ili sačini novi. I to – što pre.

Saša Ilić, dojučerašnji v. d. generalnog direktora „Srbijagasa”, koga je Suzana Grubješić, šef poslaničkog kluba G17 plus, optužila da je na svoju ruku parafirao aneks ugovora s „Jugorosgasom”, i time navodno namestio ruskom partneru proviziju od oko 35 miliona evra, kaže da je za pravljenje novog aneksa ugovora potrebno pregovarati s „Gaspromom” najmanje tri meseca. S obzirom na to da je grejna sezona uveliko u toku, Srbija za to nema vremena, osim ako ne želi da usred zime ostavi potrošače bez gasa, koji jedino može da stiže iz Rusije preko Ukrajine i Mađarske.

Ukoliko je, dakle, aneks ugovora za koji G17 plus sada smatra da je štetan, a prvi put je potpisan pre dve godine, u vreme kada je direktor „Srbijagasa” bio Miloš Milanković iz G17 plus, onda pod hitno treba da se napravi novi, kako građani ne bi postali kolateralna šteta političkih prepucavanja i usred zime ostali bez grejanja.

Za pravljenje ugovora koji je sada na snazi, a prema kom „Srbijagas” u svakom času može od „Gasproma” da povuče gasa koliko joj treba, a da na nepotrošene količine ne plaća penale, NIS je pregovarao s Rusima gotovo godinu i po dana. Kao rezultat napravljen je posao po kom Srbija ima najbolju cenu za gas posle Belorusije.

Upitana da li joj ponovno pokretanje priče o posredniku u kupovini gasa „Jugorosgasu” liči na pokušaj rušenja naftno-gasnog aranžmana s Rusijom, tim pre što su to pitanje pokrenule upravo stranke koje u Skupštini nisu bile za gradnju Južnog toka i prodaju NIS-a, Zorana Milanović- Mihajlović, bivši savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa za energetiku, kaže da sve upućuje na to. Zašto bi neko, kada je grejna sezona već počela, insistirao na tome da se iz posla s gasom povuče posrednik, bez koga gas ne može da se kupi. Time se šalje poruka javnosti kako Rusija zarađuje na Srbiji. Šta tek treba očekivati kada Južni tok prođe preko teritorije naše zemlje, kaže naša sagovornica i dodaje da ni LSV, ni LDP nisu baš toliko pogođeni poskupljenjem gasa od 60 odsto, kao što su se u početku predstavljali. I jedni i drugi su reterirali u svojim stavovima.

– Nenad Čanak, lider LSV, najavljivao je hajku na gasnu mafiju, insistirao da računi za gas budu kao lane, inače će rušiti vladu, a sada vidimo da od toga nema ništa. Već je podržao vladin predlog da se računi plaćaju iz dva dela. Što bitno ne menja stvar. Svejedno je da li će potrošači poskupljenje od 60 odsto platiti iz dva dela”, kategorična je Zorana Milanović-Mihajlović. Poskupljenje, ipak, ostaje na snazi.

S druge strane, G17 plus, čiji je direktor uveo posrednika u kupovinu gasa, traže da se „Jugorosgas” izuzme iz cele priče, ali tek pošto njihov čovek više nije na čelu „Srbijagasa”, a zbog čega je Saša Ilić, dojučerašnji prvi čovek tog javnog preduzeća, i ispao žrtveno jagnje.

Ona, međutim, ne očekuje da će sva politička halabuka uticati na rušenje naftno-gasnog aranžmana potpisanog u Moskvi 25. januara i nedavno ratifikovanog u Skupštini.

Ni Dmitrij Hripunov, šef ruske trgovinske komore u Beogradu, ne misli da bi prozivke na račun ruskog posrednika „Jugorosgasa” mogle dovesti u pitanje gasno-naftni aranžman s Rusijom. Između ostalog i zbog toga što su to dve odvojene stvari koje samo političari stavljaju u isti koš.

– Siguran sam da će posao biti realizovan onako kako i predviđa međudržavni sporazum. To znači da do 22. novembra treba da bude potpisan kupoprodajni ugovor za NIS, završetak gradnje podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru i osnovano zajedničko preduzeće za gradnju magistralnog gasovoda Južni tok – potvrdio je Hripunov juče za „Politiku”.

Jasna Petrović

------------------------------------------------------------

Otpisano osam miliona evra

Novi Sad – Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Novom Sadu, predsednik Nezavisnog sindikata „Naftagasa" Sava Blagojević upozorio je da je u protekla tri meseca to preduzeće izgubilo oko osam miliona evra zbog otpisivanja duga „Srbijagasu".

„Naftagas", kako je rekao, fakturiše „Srbijagasu" taj energent (koji eksploatiše iz domaćih nalazišta u Vojvodini) po ceni od 21,44 dinara po jednom kubnom metru, a „Srbijagas" jednostavno odbija da ga plati.

Da li je „Naftagas" to učinio po principu „ja tebi, ti meni", na nečiji pritisak, za sada je nejasno, jer bi se onda razjasnilo koliko i čelnici „Naftagasa" imaju ličnog udela u donošenju takve odluke.

Blagojević je juče naglasio da govori i u ime prevarenih radnika „Naftagasa", koji prema kolektivnom ugovoru imaju pravo na 10 procenata profita preduzeća na kraju poslovne godine, pa bi svakom zaposlenom u toj „proizvodnoj kičmi" naše naftne industrije pripalo oko 650 evra u dinarskoj protivvrednosti.

– Naravno, pošto „Srbijagas" ne plaća preuzeti gas, od toga nema ništa – pojasnio je Blagojević i preneo zahtev radnika „Naftagasa" da se preispitaju poslovni odnosi te kompanije i „Srbijagasa".

U „Srbijagasu", za čijeg je novog generalnog direktora upravo imenovan Dušan Bajatović, predsednik vojvođanskih socijalista, juče niko nije umeo, niti je imao volju da objasni o čemu je reč.

S. Ž.

[objavljeno: 25/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.