Rumunija oborila cenu ruskog gasa

Izvor: B92, 18.Jun.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija oborila cenu ruskog gasa

Bukurešt -- Rumunija je uspela da sa Rusijom dogovori sniženje cena ruskog gasa za 13 dolara, na 352 dolara za hiljadu kubnih metara.

Rumunski ministar za ekonomiju Adrian Vidijanu kaže da je dogovor postignut za ruski gas koji Rumunija dobija preko posrednika, nemačke kompanije Vinteršal.

Vidijanu je istakao da se nastavljaju pregovori o daljem sniženju cene i da očekuje da će krajem godine Rumunija uspeti da dobije novi popust.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napominje da je rukovodstvo Gasproma zainteresovano za partnerstvo sa rumunskom državnom kompanijiom Romgaz u energetskim projektima. Nastavak pregovora o topm pitanju se očekuje najesen, kada će predsednik upravnog odbora ruskog koncerna Aleksej Miler posetiti Bukurešt.

Rumunija iz Rusije preko posrednika uvozi trećinu potebnog gasa, a ostale količine poroizvodi samostalno. Kako bi smanjila zavisnost od ruskog gasa, Rumunija je početkom ove godine potpisala sporazum sa Gruzijom i Azerbejdžanom o izgradnji dva terminala za prihvat tečnog prirodnog gasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.