Objavljen ugovor o kupovini NIS-a

Izvor: B92, Beta, 25.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen ugovor o kupovini NIS-a

Beograd -- Vlada Srbije objavila je na sajtu Ugovor o prodaji NIS-a. Prema Ugovoru, prodajna cena je 400 miliona evra za 51 odsto akcija.

Gasprom ima investicionu obavezu od oko 550 miliona evra, koje će u obliku kredita dati NIS-u do 2012. godine za određene projekte modernizacije. Ugovor, takođe, predviđa mogućnost raskida ukoliko Gaspromnjeft ne ispuni klauzule socijalnog programa i investicija, pri čemu bi Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vratila 400 miliona Gaspromu za 51 odsto akcija.

Detalji ugovora identični su podacima koje je B92 objavio pre dva dana.

Na sajtu Vlade objavljen je i Memorandum o razumevanju za modernizaciju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor i dokument "Osnovni uslovi za osnovni sporazum o saradnji", kojim se određuju osnovni uslovi za sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

Prema Ugovoru o prodaji NIS-a, prodajna cena za 51 odsto srpske naftne industrije je 400 miliona evra.

Gaspromnjeft ima obavezu da u NIS uloži najmanje 547 miliona evra, a od te sume u rekonstrukciju i modernizaciju rafinerija do 2012. godine biće uloženo 487 miliona evra, dok će u zaštitu životne okoline biti investirano 60 miliona evra, navodi se u tom ugovoru.

U slučaju da ruska strana ne ispuni investicione obaveze do 2012. godine, ugovor se raskida, a kupac Gaspromnjeft vraća državi Srbiji svoj udeo u NIS-u, a Srbija zadržava novac od prodaje.

Dokumenti o izgradnji gasovoda Južni tok i opremanju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor ne obavezuju ni Rusiju ni Srbiju da realizuje te projekte.

Dokumentom "Osnovni uslovi za osnovni sporazum o saradnji" nije utvrđen rok za donošenje odluke o tome da li će gasovod biti građen, a predviđeno je da, ukoliko se gasovod bude gradio, bude pušten u rad do kraja 2015. godine.

Tim dokumentom, koji su potpisali Gasprom i Srbijagas, previđeno je da Gasprom ima većinski udeo u zajedničkom projektu i da ugovara sve kapacitete gasovoda, koji će imati propusnu moć od najmanje 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Memorandum o razumevanju o opremanju i korišćenju podzemnog skladišta Banatski Dvor, koji su potpisali Gasprom i Srbijagas, predviđeno je da se do 1. jula 2009. godine donese odluka o tome da li će taj projekat biti realizovan.

U Memorandumu se navodi da Srbijagas u narednih godinu dana ne sme da pregovara sa drugim investitorima o tom projektu.

Đelić: Gasovod interes Rusije

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je za B92 da je najbolja garancija da će gasovod biti izgrađen to što on ide u korist poziciji Rusije na svetskoj političkoj sceni.

Dok predstavnici Vlade uveravaju da će prodaja NIS-a doneti Srbiji gasovod, iz Saveta za borbu protiv korpucije upozoravaju da je u slučaju prodaje NIS-a direktno prekršen Zakon o privatizaciji.

Posle skoro godinu dana pregovora, osporavanja i veličanja energetskog sporazuma potpisanog u januaru ove godine u Moskvi, juče je jedan deo tog sporazuma i formalnopravno realizovan.

51 odsto NIS-a postalo je vlasništvo ruskog Gaspromnjefta, a zvaničnici Rusije i Srbije potpisali su i sporazume o izgradnji dela gasovoda Južni tok kroz Srbiju, kao i skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Predsednici dveju zemalja, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić, stavili su svoje potpise na Deklaraciju o saradnji, koja predstavlja samo političku garanciju da će posle prodaje NIS-a biti realizovani i ostali delovi energetskog sporazuma.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić za B92 kaže da je, kako u interesu Srbije, tako i u interesu Rusije da realizuje energetski sporazum.

"Strateški odnos između Evropske unije i Rusije zavisi u mnogo čemu, što se tiče Rusije, od njenog kapaciteta da izgradi Severni i Južni tok, da bi u decenijama koje dolaze bili relevantni faktor u odnosima prema Evropi. To će najbolje postići ako i dalje bude značajan dobavljač gasa i nafte Evropskoj uniji”, kaže Đelić

"U tom smislu, u najdubljem je interesu Rusije da se Južni i Severni tok izgrade”, smatra on.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić takođe kaže da partnerima u Evropskoj uniji odgovara saradnja Srbije i Rusije u oblasti energetike.

On je za moskovski list "Rosijskaja gazeta" rekao da "ruska država veruje srpskoj državi, a srpska država veruje ruskoj".

Stručna javnost energetski sporazum kritikuje upravo zbog činjenice da je poverenje jedina garancija da će biti realizovani i delovi energetskog sporazuma koji se odnose na izgradnju gasovoda Južni tok i rekonstrukciju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor.

Što se tiče Ugovora o prodaji NIS-a, najveći je problem što je tim ugovorom prekršen Zakon o privatizaciji, kaže predsednica Saveta za borbu protiv korpucije Verica Barać jer, kako objašnjava, taj zakon striktno zabranjuje prodaju državne imovine direktnom pogodbom.

Baraćeva smatra da građanima i stručnoj javnosti ne znači mnogo činjenica da će svi dokumenti tokom dana biti objavljeni na sajtu Vlade Srbije.

"Dokumentacija se ne objavljuje blagovremeno, dok još vredi pričati o nekom poslu. Čak i kasnije, kada postane dostupna, svedoci smo da to bude parcijalno, a često i neproverljivo”, kaže Verica Barać.

"To sve govori o tome da se radi o nekim interesima koji se ne smeju prikazati i da postoje neki interesi iza opšteg državnog interesa zbog kojeg se ti poslovi rade. Nema nikakvog razloga da se NIS prodaje političkim sporazumom”, smatra ona.

Kršenje Zakona o privatizaciji ključna je primedba koju su u odvojenim inicijativama za ocenu ustavnosti energetskog sporazuma Ustavnom sudu Srbije naveli ekonomista Milan Kovačević i Liberalno-demokratska partija.

Ove inicijative Ustavni sud će razmatrati tek pošto se o njima izjasni Skupština Srbije, tako da odluku Ustavnog suda, prema nekim procenama, ne bi trebalo očekivati pre proleća.

Podsetimo, Rusija i Srbija su u sredu u Moskvi potpisale ugovor o prodaji NIS-a za 400 miliona evra i neobavezujuće dokumente o izgradnji gasovoda Južni tok i završetku skladišta u Banatskom Dvoru.

Predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, potpisali su i zajedničku izjavu koja bi trebalo da bude politička garancija za realizaciju svih projekata iz energetskog sporazuma.

Više o prodaji NIS-a Gaspromu možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti.

Jeremić: Srbija će postati privlačnija

Potpisivanjem sporazuma s Rusijom o izgradnji gasovoda Južni tok Srbija će postati privlačno mesto za ulaganje kapitala, ocenio je ministar spoljih poslova Vuk Jeremić.

On je za moskovski list "Rosijskaja gazeta" rekao da će se iz Srbije račvati putevi snabdevanja gasa čitavog balkanskog regiona. Na pitanje da li su pregovori Beograda sa Rusijom u naftno-gasnoj sferi izazivali nezadovoljstvo zapadnih partnera Srbije, Jeremić je odgovorio:

"Pre je to podsećalo na nekakvo neformalno gunđanje. A i kakvo bi moglo biti nezadovoljstvo? Radi se o gasovodu koji će ući u Srbiju iz jedne zemlje Evropske unije i nastaviće se u drugoj zemlji EU. U EU postoji ne mali broj zemalja koje su u još tešnjim odnosima sa Moskvom po pitanjima energetike."

Jeremić je rekao da planovi Srbije o ulasku u EU, uz istovremeno produbljivanje odnosa sa Rusijom, ne protivreče jedan drugom, prenosi agencija RIA Novosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.