Novi tim Vlade za pregovore  sa „Gaspromom“

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi tim Vlade za pregovore sa „Gaspromom“

Do potpisivanja konačne verzije energetskog sporazuma pregovore sa „Gaspromom" vodiće novi tim koji je Vlada Srbije formirala na poslednjoj sednici u četvrtak. Zadatak ovog novog tima, koji predvodi državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, odnosiće se na poboljšanje cene za NIS, gradnju skladišta gasa Banatski Dvor i gasovod „Južni tok".

Najviše pažnje će privući mogućnost da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se ubedi ruski partner da plati dodatnih 500 miliona evra za 19,5 odsto akcija NIS-a. Na taj način treba da se obezbedi novac za isplatu besplatnih akcija srpskog naftnog giganta. Dilema će biti i oko mogućnosti da gasovod „Južni tok" ima propusnu moć od najmanje 15 milijardi kubika gasa godišnje, kako bi dobio karakter magistralnog gasovoda. Očekuje se da će najmanje poteškoća u nastavku pregovora biti oko kapaciteta skladišta gasa u Banatskog Dvoru, mada ni ovde nisu isključena iznenađenja.

U Vladi Srbije niko nije želeo da govori o uslovima koji su poslati „Gaspromu" posle rada ekspertske grupe, kao i takozvane ministarske grupe. Za sada se zna da su ovo pismo potpisali premijer Mirko Cvetković i ministar Mlađan Dinkić, a da je pismo sa zahtevima upućeno iz Ministarstva energetike.

„Čekamo odgovor Rusa na konkretne predloge koje smo im dali", kaže izvor „Blica" iz Vlade Srbije.

Prema procenama razgovori treba da se završe između 15 i 20 decembra, kada se očekuje i konačno potpisivanje dokumenta. Do tada će u razgovore sa „Gaspromom" biti uključeni i predstavnici Ministarstava za energetiku, infrastrukturu i finansije, kao i jedan član iz kabineta premijera Cvetkovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.