Njegov cilj: Udar na Gugl i Gasprom

Izvor: B92, 03.Feb.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njegov cilj: Udar na Gugl i Gasprom

Brisel -- Evropski komesar za zaštitu konkurencije Hoakin Almunija odlazi sa dužnosti u novembru, ali do tada želi da završi svoj okršaj sa Guglom i Gaspromom.

Kako piše Rojters, "iako sat otkucava za antimonopolskog cara EU", njegov cilj su istorijske odluke o navodnim zloupotrebama tržišnih pozicije dva giganta.

"Almunija ima nekoliko nedelja u kojima će ili postići dogovor sa internet gigantom i energetskom kompanijom o tome kako će promeniti poslovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili će im poslati formalne tužbe", piše Rojters.

"Iako postoji veliki jaz među rivalima u oblasti softvera, on želi da postigne dogovor sa Guglom, nakon što je odbio prve dve ponude kompanije", kaže jedan zvaničnik EU koji je insistirao na anonimnosti za britansku agenciju.

On ističe da će u "slučaju Gasprom", Almnuija ipak najverovatnije otvoriti zvanične optužbe zbog "diskriminacije evropskih kupaca i visoke cene gasa".

"Konačna odluka će tako biti prepuštena njegovom nasledniku, za koga se Kremlj nada da će biti popustljiviji", piše Rojters.

Iako je evrozona uzdrmana krizom, Almunijina moć se nije promenila i mnogi ga i dalje vide kao najmoćnijeg zvaničnika u Briselu.

On ima ovlašćenja da zaustavlja udruživanja kako bi sprečio monopol, on sprečava vlade da upumpavaju novac u industrijske grane, on "vraća" novac od kompanija koje dobijaju neovlašćenu državnu pomoć...

"Stvar za ponos je to što se politika za zaštitu konkurencije EU vidi kao najbolja na svetu. Ostatak sveta dobija inspiraciju od sistema EU bar koliko i od prakse koja važi u SAD. Kineski režim uređenja konkurentnosti se više ugledao na evropski nego na Američki", kaže advokat specijalizovan za zaštitu konkurencije Alek Brnsajd.

Analitičari kažu da je Almunija uradio sjajan posao time što je održao visok nivo finansijskog uređenja, ali i omogućio dovoljno fleksibilnu primenu pravila o državnoj pomoći, kako bi se izbegao sistemski kolaps.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.