Nastavak pregovora Vlade i Gasproma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora Vlade i "Gasproma"

BEOGRAD - Pregovori Vlade Srbije i delegacije Gasproma o sporazumu oko prodaje NIS i osnivanja zajedničke firme za gradnju Južnog toka počinju danas.

Ruska strana trebalo bi da saopšti svoju odluku na ponuđeni predlog Vlade da u NIS uloži za investicije 700 miliona evra, umesto predviđenih 500, kao i da otkupi 19 odsto akcija po važećim zakonima.

U paketu predloga je i zahtev da gasovod Južni tok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ima magistralni karakter sa kapacitetom od 20 milijardi kubika godišnje, piše "Blic".

Po ranije potpisanom sporazumu ruskom partneru bi pripalo 51 odsto akcija NIS za 400 miliona evra.

Najnoviji predlog da se uloži dodatnih 700 miliona evra i ponuda otkupa 19 odsto akcija praktično je predlog Vlade Srbije koji bi trebalo da se nađe u nacrtu ugovora, a odgovor bi ruski partner trebalo da saopšti najverovatnije tokom ove posete Beogradu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da od ruskih predstavnika još nije stigao odgovor o novom predlogu energetskog sporazuma.

Glavni pregovarač Gasproma Dmitrij Mališev rekao je za "Blic" da će u Beogradu razgovarati sa predstavnicima Srbije o svim ponuđenim elementima.

"Ruska strana se drži principijelnog stava da ne želi da izlazi u javnost u vreme kada traju pregovori, kao i da ne želi da komentariše navode koji se pojavljuju u medijima", rekao je Mališev.

On je odbio da bilo šta kaže o zahtevu za dodatne investicije u NIS, kao i kapacitetu gasovoda Južni tok.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.