Medvedev u Africi

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev u Africi

Šef ruske države Dmitrij Medvedev boravi u četvorodnevnoj poseti Africi. "Gasprom" u Nigeriji potpisao unosan sporazum o izgradnji gasovoda preko Sahare sa nigerijskom državnom kompanijom. Slične sporazume ruska strana najavila sa Egiptom, Namibijom i Angolom.

Rusija se, posle duge pauze, politički i ekonomski vraća na afrički kontinent. Šef ruske države Dmitrij Medvedev u četvorodnevnoj je poseti Africi, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastoji da promoviše ruske poslovne interese, pre svega u energetskom sektoru.

"Gasprom" je u Nigeriji potpisao unosan sporazum o izgradnji gasovoda preko Sahare sa nigerijskom državnom kompanijom. Slične sporazume ruska strana najavila je sa Egiptom, Namibijom i Angolom, državama sa velikim prirodnim bogatstvima.

Dmitrij Medvedev u prvoj je poseti Africi od stupanja na dužnost. U pratnji predsednika su visoki funkcioneri ruskih energetskih giganata "Gasproma" i "Rosnjefta".

U Nigeriji, najvećem afričkom proizvođaču nafte i sedmoj državi sveta po rezervama prirodnog gasa, ruska delegacija dogovorila je izgradnju Transaharskog gasovoda, koji će povezivati Afriku sa Evropom.

"Ako radimo zajedno i sprovedemo sve svoje planove, uključujući osnivanje zajedničkih kompanija, ruske investicije u energetski sektor Nigerije i ukupna ulaganja mogu da dostignu milijarde dolara. Nigerijska ekonomija je u razvoju, grade se nove rafinerije, gasovodi i naftovodi i mi smo spremni da pomognemo našim partnerima", rekao je Medvedev.

Ruska ulaganja u Nigeriji

Sporazumi otvaraju put Rusiji da gradi elektrane, nuklearna postrojenja u mirnodopske svrhe i da eksploatiše naftu. Moskvu od te namere ne odvraćaju ni učestali napadi militanata na naftna postrojenja stranih kompanija.

"Upoznao sam ruskog predsednika sa naporima koje preduzimamo da obezbedimo mir i stabilnost na naftnim postrojenjima u delti Nigera. Uveren sam da ćemo uspeti da stabilizujemo situaciju do kraja godine", rekao je Umaru Jaradua, predsednik Nigerije.

Ipak, u ekonomskom osvajanju Afrike za sada prednjači Kina. Ona je za mnoge afričke zemlje najprivlačniji investitor, jer ničim ne uslovljava zajmove i investicije. Rusija na druge države gleda bez ljubomore, kaže Medvedev i ističe da će njegova zemlja štititi svoje interese u Africi.

"Ne želimo nikoga da zavaravamo. Postoji veliko interesovanje za Afriku. I drugi međunarodni igrači ovde su aktivno prisutni, posebno Kina, kao i Amerika i Evropska unija. Nismo mi manje vredni od njih", rekao je Medvedev.

Da Kremlj ozbiljno namerava da učvrsti pozicije u Africi, govori i podatak da je nedavno afričkim zemljama otpisao dvadeset milijardi dolara duga. Najavljen je i bezuslovan paket pomoći, od pola milijarde dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.