MAK: Rusi dug namiruju radovima

Izvor: B92, Beta, 24.Nov.2009, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAK: Rusi dug namiruju radovima

Skoplje -- Rusija će Makedoniji namiriti 60 miliona dolara klirinškog duga i to kroz izgradnju gasovoda, saopštilo je makedonsko ministarstvo finansija.

"Ruska strana se saglasila da Makedonija dobije maksimalnu podršku od Gasproma u realizaciji tog projekta koji je od velikog značaja za našu zemlju", izjavio je tim povodom ministar finansija Zoran Stavrevski.

Radovi na gasifikaciji Makedonije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi, kako se navodi, trebalo da započnu naredne godine, ali pre toga treba da bude usvojena studija izvodljivosti u parlamentu.

Vrednost čitavog projekta gasifikacije u zemlji se, u zavisnosti od trase, procenjuje na 200 do 300 miliona dolara. Gradiće se centralni gasovod od Kumanova na severu Makedonije do Đevđelije na granciji sa Grčkom. Jedan krak ići će ka Strumici u jugoistočnoj Makedoniji.

Osim navedenog uloga ruske strane od 60 miliona dolara po osnovu klirinškog duga i makedonska strana će u prvoj fazi učestvovati u finansiranju sa oko 15 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.