LDP traži pokretanje postupka protiv Gasproma

Izvor: Blic, 14.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP traži pokretanje postupka protiv Gasproma

Liberalno demokratska partija pozvala je danas Vladu Srbije da na prvoj sednici utvrdi štetu nastalu zbog nestašice gasa i načine njenog otklanjanja i navela da je zbog toga potrebno pokrenuti postupak potiv "Gasproma".

Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao je da se osnov za postupak protiv "Gasproma" nalazi u odredbama gasnog sporazuma gde su pobrojani razlozi više sile koji opravdavaju prekid snabdevanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što u ovoj situaciji, kaže, nije slučaj, dodajući i da je ugovor potpisan sa ruskom stranom, a ne sa Ukrajinom.

Jovanović je istakao da država nije adekvatno reagovala i pozvao vlasti da donesu hitne mere među kojima je i odluka o umanjenju računa za grejanje za period kada nije bilo zadovoljavajuće isporuke gasa, takode i doonošenje programa pomoći gradanima i preduzećima koja su pretrpela štetu.

Prema njegovim rečima, sredstva se mogu prvenstveno obezbediti kroz naknadu štete koju Srbija, odnosno "Srbijagas", treba da pokrenu protiv odgovornih za prekid snabdevanja, kao i utvrdivanjem jednokratnog poreza ili drugog fiskalnog intrumenta na ekstraprofit preduzeća NIS, ostvaren vanrednim nabavkama mazuta za potrebe privrede i građana.

Govoreći o ponašanju vlasti, Jovanović smatra da treba utvrditi odgovornost ministarstva rudarstva i energetike, menadžmenta JP "Srbijagasa" i "Jugorosgasa" kao posrednik pri uvozu gasa.

"Cena koja se sada plaća je, po našim informacijama izuzetno visoka", rekao je Jovanović, navodeći da se gas iz Mađarske i Nemačke nabavlja u vanrendnim okolnostima, "a gas koji se nabavlja u takvim okolnostima je po pravilu skuplji za trideset odsto" nego u redovnim okolnostima.

Jovanović je podržao davanje gasa Sarajevu iz Srbije, kao lep gest solidarnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Pokrenuti postupak protiv "Gasproma"

Izvor: Kurir, 14.Jan.2009

BEOGRAD, 14. januara (Tanjug) - Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović najavio je danas da će ta stranka zatražiti od Vlade Srbije da na prvoj sednici počne sa utvrđivanjem štete nastale zbog obustave isporuke gasa, kao i da pokrene postupak protiv Ruskog „Gasproma". Jovanović je na konferencji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.