Južni tok gotov do 2015. godine

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2011, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južni tok" gotov do 2015. godine

Gasovod Južni tok biće završen do decembra 2015. godine, kada se očekuje da poteku prve količine gasa tim magistralnim gasovodom, a 2013. godine će početi izgradnja gasovoda, saopštili su rukovodioci "Gasproma" i preduzeća "Južni tok".

Generalni direktor preduzeća "Južni tok" Marsel Kramer rekao je da će opšta studija izvodljivosti za Južni tok biti završena do avgusta i da će se tada znati tačna trasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tog magistralnog gasovoda.

Do 2012. godine biće završene sve projektne radnje, rekao je Kramer i najavio da će se izgradnja tog gasovoda odvijati paralelno u svim zemljama kroz koje Južni tok prolazi.

Srbija će, prema njegovim rečima, u decembru 2015. godine dobijati 15 milijardi kubika gasa, a do 2020. će se te količine povećavati. On je podsetio da je Srbija prva izgradila studiju izvodljivosti za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju i da je već formirano zajedničko preduzeće za Južni tok.

Gasovod će u Srbiju ulaziti kod Zaječara, a postoje dve varijante za njegov izlazak u Mađarsku, što će zavisiti od konačne trase gasovoda.

Kramer je rekao da postoje dve velike prepreke na trasi gasovoda kroz Srbiju, a to su reke Dunav i Tisa, dodajući da je pri određivanju trase vođeno računa o lokalnim specifičnostima zemalja kroz koje prolazi gasovod.

On je ocenio da gasovod Južni tok i Nabuko nisu konkurentski projekti istakavši da, ukoliko taj projekat u potpunosti bude uspeo da se razvije, svakako treba da bude realizovan.

Direktor Sektora za upravljanje projektima u Gaspromu Leonid Ćugunov ponovio je da će gasovod biti pušten u rad do kraja 2015. godine, a da će do 2019. godne biti povećavane količine gasa do 60 milijardi kubika što će zavisiti od potražnje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.