Inicijativa LSV za izmene zakona i povećanje rudne rente Gaspromu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa LSV za izmene zakona i povećanje rudne rente Gaspromu

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pokušaće da i na narednoj sednici pokrajinskog parlamenta u dnevni red uvrsti svoju inicijativu o potrebi obeštećenja AP Vojvodine po osnovu ulaganja u Naftagas. Republičkoj skupštini uskoro će biti prosleđena inicijativa za izmenu zakona koji reguliše pitanje rudne rente, istakao je danas predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine - "Zajedno za Vojvodinu" u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je na konferenciji za novinare podsetio da je na današnji dan pre tačno godinu dana ratifikovan energetski sporazum između Srbije i Rusije, te da je LSV tom prilikom održala protest ispred upravne zgrade NIS-a u Novom Sadu.

Bogaroški je istakao da je Liga socijaldemokrata Vojvodine još tada upozorila šta će se dogoditi ukoliko se zaključe ugovori sa Gaspromom, te da se, na žalost pokazalo da je LSV u velikoj meri bila u pravu, te će zbog toga LSV tokom ove, a ako bude potrebno i naredne godine, nastaviti dalje sa aktivnostima koje se tiču NIS. Prvi korak je novi pokušaj da se u Skupštini Vojvodine konačno raspravlja o Naftnoj industriji Srbije, odnosno o obeštećenju pokrajine zbog prodaje NIS-a.

Odšeta 840 miliona evra

"Vojvodina je, prema našoj računici oštećena za 840 miliona evra, obzirom da je NIS prodat za 400 miliona evra, a da je realna tržišna vrednost NIS procenjena na 2,2 milijarde evra. Ako uzmemo da je za otvaranje jednog radnog mesta potrebno negde između pet i osam hiljada evra, onda dolazimo do toga da smo za cifru od 840 miliona evra mogli otvoriti negde oko 150 hiljada radnih mesta. Pošto u Vojvodini ima oko 200 000 nezaposlenih, ne vidim kako neko može da kaže da ne postoji prostora da se raspravlja o toj temi", istakao je Bogaroški.

On je ukazao i da građani Vojvodine koji žive u onim opštinama u kojima se nalaze izvorišta nafte i gasa za sada imaju samo štete od činjenice da se na njihovoj teritoriji nalazi rudno bogatstvo. To je zbog toga što, kako kaže Bogaroški rudna renta u Srbiji iznosi svega tri odsto, što je bitno manje od prosečne rudne rente u Evropi, pa i u regionu.

"Recimo Mađarska ima rudnu rentu 13 posto, Rumunija oko 13, Hrvatska ima otprilike kao mi, ali su najavili da će je ove godine podići na 10 posto. U samoj Rusiji gotovo 90 odsto vrednosti izvučene nafte i gasa ostaje državi. I naša je ideja da bi naše zakonodavstvo trebalo da se upodobi sa tim i da Gaspromu obezbedimo uslove poslovanja koje ima u Rusiji. Znači, mora imati one namete i onu rudnu rentu koju plaća na teritoriji svoje zemlje, kako bi smo na taj način mogli da obeštetimo one ljude na čijoj teritoriji se nalaze nalazišta nafte i gasa - istakao je Bogaroški.

On je podsetio da opštine poput Kanjiže, Kikinde, Zrenjanina i Srbobrana, iznosom do sada dobijenim od rudne rente, mogu samo delimično da pokriju svoje potrebe i da saniraju posledice.

Povećati rudnu rentu

"Kada se vade nafta i gas onda kuće u tom delu tonu, propadaju, dolazi do pucanja, propada infrastruktura, ostaje mulj na tim nalazištima. A nalazišta su kod nas uglavnom na poljoprivrednom zemljištu, a u jednom značajnom procentu se nalaze i u naseljenim mestima. Zbog toga bi rudnu rentu trebalo povećati, i to bitno povećati, kako bi ljudi imali korist od svega toga, a ne da trpe samo štetu", istakao je Bogaroški.

On je naveo da Saveti za energetiku i zakonodavstvo LSV ubrzano rade na izmenama tih zakona, te da će javnost sa njima biti brzo upoznata, a da će zatim predlozi izmena zakona biti upućeni republičkoj skupštini na usvajanje.

Bogaroški je ukazao i da je kompanija Gasprom uz NIS, dobila pravo da koristi nalazišta nafte i gasa na teritoriji Srbije i Vojvodine, kako sadašnja tako i buduća, sve do 1015. godine.

"Godišnje samo nalazišta iz Vojvodine imaju prihod oko 400 miliona evra, znači praktično za godinu dana mogu da isplate svoju investiciju. Tome treba dodati i oko 60 miliona evra prihoda sa nalazišta nafte u Angoli, a na sve to plaćaju samo tri odsto rente", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.