„Gasprombanka“ hoće na srpsko tržište

Izvor: Blic, 19.Jun.2010, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Gasprombanka“ hoće na srpsko tržište

Studija izvodljivosti za prolazak gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju biće završena do kraja septembra, a na njoj rade ruski i domaći stručnjaci. Zasad se zna da se kapacitet prolaska gasovoda kroz Srbiju neće smanjivati i trebalo bi da on iznosi predviđenih 63 milijarde kubnih metara, kaže za „Blic“ generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović nakon razgovora sa predstavnicima „Gasproma“ u Sankt Peterburgu.

Bajatović, koji se je na Međunarodnom ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << forumu u protekla dva dana razgovarao sa ljudima iz vrha ruskog naftnog giganta, ističe da su čelnici „Gasproma" potvrdili da nema izmena u projektu „Južni tok".

- Pozicija Srbije u ovom projektu je čvrsta i njihov je principijelni stav da će gasovod proći kroz našu zemlju. I dalje ostaje ideja o dva kraka, jednom ka Italiji, a drugom ka Grčkoj. Takođe nam je rečeno da je tehnička i ekonomska studija za morski deo urađena, kao i da je rok za završetak gradnje decembar 2015. godine - objašnjava Bajatović.

Prvi čovek „Srbijagasa" dodaje da je sa predstavnicima „Gasproma" takođe razgovarao i o utiskivanju gasa u podzemno skladište u Banatskom Dvoru, te da zasad sav gas utiskuje Srbija. Kako je naveo, kada Rusi uđu u zajedničko preduzeće, oni će nadoknaditi ove količine.

Na pitanje da li je bilo reči o ugovaranju niže cene gasa za Srbiju kao što je to Rumunija učinila, Bajatović odgovara da to u slučaju naše zemlje nije moguće.

- Samo ako bismo preuzimali veće količine gasa od dogovorenih, to bi bilo moguće. Suština je u tome da to mora da bude međuvladin dogovor i ne može da se reši samo na nivou kompanija i mi ćemo takvu inicijativu i pokrenuti. U tom slučaju jeftiniji gas bi dobila industrija - navodi Bajatović.

Direktor „Srbijagasa" razgovarao je juče na forumu i o dolasku „Gasprombanke" na srpsko tržište, za koju kaže da je i dalje zainteresovana za ovaj posao. Kada je u pitanju najavljivano osnivanju zajedničke osiguravajuće kompanije „Srbijagasa" i „Sogasa", ćerke-firme kompanije „Gasprom", Bajatović kaže da je ova odluka prošla upravne odbore „Sogasa" i „Srbijagasa" i da se sada čeka odobrenje srpske vlade, antimonopolske komisije i Narodne banke Srbije, te da će od naredne nedelje biti više aktivnosti u vezi sa tim.

Inače, Međunarodni forum u Sankt Peterburgu otvorio je juče ruski predsednik Dmitrij Medvedev, a šefovi država, ministri i privrednici razmatraju perspektive razvojem svetske privrede u doba krize i investicije u rusku privredu.

Kada su u pitanju ostale zemlje kroz koje će gasovod „Južni tok" proći, treba reći da je „Gasprom" pristao da uključi Makedoniju u projekat izgradnje gasovoda.

Nismo odustali od poskupljenja

Bajatović navodi da „Srbijagas" nije odustao od najavljenog poskupljenja gasa od 15 odsto, ali da će najpre raditi na tome da se promeni formula za obračun cene, po kojoj bi se cena menjala na mesec dana.

- Spremili smo kompletan model i u ponedeljak ćemo uputiti predlog Vladi. Očekujem da se to brzo reši jer bi bilo moguće regulisati tarifni sistem uredbom, a ne kompletnom izmenom Zakona o energetici - navodi Bajatović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.