Izvor: Nezavisne Novine, 13.Mar.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom spreman da ispoštuje propise EU

BRISEL - Ruska gasna kompanija Gasprom je spremna da ispoštuje propise Evropske unije kako bi okončala petogodišnju antimonopolsku istragu i izbjegla kazne, izjavila je danas evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

"Pozabavili su se našom zabrinutošću povodom konkurencije i nude rješenje koje je u skladu sa propisima EU. Vjerujemo da će obećanja Gasproma omogućiti slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << protok gasa u centralnoj i istočnoj Evropi po konkurentnim cijenama", navodi se u saopštenju Vestager, a prenosi agencija Rojters.

U nastojanju da izbjegne potencijalnu kaznu, koja može dostići čak 10 odsto globalnog obrta kompanije, Gasprom je pristao da izmijeni klauzule koje se tiču revizije cijena u dugoročnim ugovorima, kao i uslova koji se odnose na infrastrukturu gasovoda.

Gasprom će, u sklopu dogovora sa evropskim regulatorima, takođe iz ugovora izbaciti klauzule koje prodavce na veliko sprečavaju da izvoze Gaspromov gas u druge zemlje.

Vestager je, takođe, izjavila da gasovod Sjeverni tok 2, koji bi trebalo da doprema ruski gas do Njemačke ispod Baltičkog mora, nije za EU projekat od zajedničkog interesa.

"Sa pravne strane, postalo je veoma jasno da je Evropska komisija mišljenja da projekat Sjeverni tok 2 neće biti projekat od zajedničkog interesa", izjavila je Vestager na konferenciji za novinare u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

Ona je ponovila stav EK da taj projekat ne koristi naporima Brisela da reformiše energetsko tržište i da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.