Gasprom snižava cenu gasa Evropi?

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gasprom" snižava cenu gasa Evropi?

Do 2017. godine "Gasprom" bi Evropi mogao da snizi cene gasa po dugoročnim ugovorima za 17 odsto, na 320 dolara za hiljadu kubnih metara, piše list "Vjedomosti".

"Gasprom" obično planira cene na osnovu prognoze ministarstva za ekonomski razvoj, rekao je listu izvor blizak kompaniji.

Cene gasa u Evropi u osnovi su u vezi sa kotacijama nafte. Prema prognozi ministarstva, u 2014. nafta će koštati 104 dolara za barel, a 2015. i 2016. godine 100 dolara za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << barel, što znači da se faktički neće izmeniti, navode Vjedomosti.

Verovatno je da su proračuni napravljeni i na osnovu terminskih cena za evropska spot tržišta, rekao je drugi izvor blizak "Gaspromu".

Do pada cena doći će zbog širenja izvora snabdevanja, uključujući i upotrebu tehnologije za dobijanje gasa iz škriljaca, rekao je predstavnik ministarstva za ekonomski razvoj.

U srednjeročnoj perspektivi to će dovesti do zasićenja tržišta. Kao razultat toga cene gasa će se postepeno snižavati u odnosu na cene nafte.

Cene "Gasproma" u Evropi dostigle su maksimum 2008. godine, tokom krize su pale i na prethodni nivo su se vratile samo 2012. godine.

Prošle godine su ponovo počele da padaju. To je omogućilo "Gaspromu" da poveća izvoz na rekordne količine, pišu Vjedomosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.