Gasprom smanjuje investicije

Izvor: B92, 11.Feb.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom smanjuje investicije

London -- Ruska državna kompanija Gasprom planira smanjenje ili odlaganje investicija iz ovogodišnjeg investicionog programa vrednog 25,6 milijardi dolara.

Međutim, prema pisanju londonskog "Fajnenšel tajmsa", nastaviće se realizacija nekih dugoročnih planova, poput onih koji se tiču dva nova izvozna gasovoda za Evropu - Južnog toka, preko Crnog mora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Severnog, preko Baltičkog mora, na čemu inisistira zamenik direktora Gasproma i direktor Gasprom eksporta Aleksandar Medvedev.

Kako prenosi londonski ekonomski dnevnik, Gasprom planira da preduzme oštre mere za smanjenje troškova, proizvodnje i zaduživanja u inostranstvu i odlaganje glavnih investicionih projekata da bi odgovorio na oštar pad tražnje za gasom u Rusiji i inostranstvu.

Direktori Gasproma su u utorak na brifingu za investitore u Londonu najavili da će krajem marta biti revidiran budžet kompanije za 2009. godinu, koji će najverovatnije uključiti smanjenje investicionog programa.

Poslovni plan Gasproma, čija je ćerka firma Gasrpomnjeft juče zvanično preuzela većinsko vlasništvo u Naftnoj inudstriji Srbije (NIS), usvojen je u novembru, a Vlada Rusije je odobrila krajem decembra 2008, ali se prema oceni finansijskog direktora Andreja Kruglova "od tada mnogo toga desilo".

"Prema poslovnom planu, postoji jasno rangiranje projekata u investicionom programu. To će omogućiti da se vidi koji će projekti biti finansirani, koji će biti odloženi, a koji će se realizovati ako se stanje u ekonomiji popravi", rekao je Kruglov.

Gasprom, koji ima oko 436.000 zaposlenih, ne planira da povećava broj radnika koji će biti proglašeni za tehnološki višak u ovoj godini, pošto je pošle godine najavljeno otpuštanje oko 6.000 radnika.

Kruglov nije želeo da kaže koji će deo Gaspromovog duga inostranstvu, procenjenog na više od 40 milijardi dolara prošle godine, biti refinansiran u 2009.

Medvedev: "Gapsrom" nije u krizi

Zamenik generalnog direktora "Gasproma" Aleksandar Medvedev je danas izjavio da ruski gasni gigant nije u krizi i da će svi njegovi projekti biti nastavljeni.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, Medvedev je rekao da izvori prihoda ruskog gasnog giganta "trpe zbog pada cene" usled svetske ekonomske krize, ali da kreditna sposobnost firme "nije u celini iskorišćena", tako da ona, ako bude potrebno, lako može da dobije kredite za svoje investicione programe i operativne troškove.

"Ali, čak i da ne uzmemo novi kredit, možemo da otplaćujemo svoje dugove i realizujemo investicione programe", rekao je Medvedev, objasnivši da se "cena zapravo vratila na nivo iz 2006. godine", kada je ruska kompanija "stajala vrlo dobro".

"Nama je cena od 40 do 60 dolara za barel nafte sasvim razumna, i svi naši veći projekti će biti nastavljeni", rekao je drugi čovek "Gasproma".

Medvedev je u intervjuu negirao istinitost tvrdnji da ruskim gasnim gigantom upravljaju političari, odnosno ruska vlada, pre nego poslovni interesi kompanije.

"Vrlo je naivno misliti da 'Gaspromom' upravlja Kremlj", izjavio je Medvedev u intervjuu za Bi-Bi-Si i dodao da se "'Gaspromom' u svakodnevnim poslovima nikako ne upravlja iz Kremlja", jer je kompanija "odgovorna za sopstveni biznis, za poslovne rezultate".

"Ako izuzmemo možda nedavnu krizu sa Ukrajinom, kada je biznis izašao iz normalnih okvira i kada su dva premijera intervenisala da bi se problem rešio, sav ostali posao se odvija na uobičajen način", bio je kategoričan drugi čovek "Gapsroma".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.