Gasprom ne očekuje krizu sa gasom

Izvor: B92, Tanjug, 12.Nov.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom ne očekuje krizu sa gasom

London -- Gasprom se nada da će u predstojećem zimskom periodu uspeti da izbegne prekide u tranzitu gasa preko teritorije Ukrajine, kakvi su nastajali početkom godine.

"Imamo sve sto je neophodno da izbegnemo prekide isporuka gasa sve dok Ukrajina izvršava svoje obaveze kao tranzitne zemlje", rekao je potpredsednik upravnog odbora holdinga Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Medvedev.

Predstavnik Gasproma je rekao i da se potrošnja ruskog gasa u Evropi vratila na pretkrizni nivo. "Vidimo da je tražnja na visokom nivou, ne samo u odnosu na prošlu godinu, već i u poređenju sa 2007, koja je bila godina ekonomskog procvata", naglasio je Medvedev.

Medvedev dodaje da Kijev za sada blagovremeno izmiruje račune za gas. On je pri tom ukazao da će predstojeća zima, prema meteorološkim prognozama, biti hladnija od proseka, što će svakako uticati na tražnju gasa.

Ipak, premijer Rusije Vladimir Putin kaže da će Rusija prekinuti isporuke Evropi ukoliko Ukrajina bude uzimala za svoje potrebe gas iz tranzitnog gasovoda preko njene teritorije

"Ako ne budu plaćali gas isporučen za unutrašnje tržište Ukrajine znači da ga neće dobijati, ako ga ne budu dobijali, najverovatnije će početi da ga istaču iz izvoznog gasovoda, a čim dođe do toga mi ćemo prekinuti isporuke", rekao je Putin.

Putin objašnjava da pitanje o garantovanju isporuka gasa Evropi tokom zime sada "ne treba postavljati" Rusiji. "Ukrajina ima finansijske mogućnosti za plaćanje gasa, to nam je potvrdio i Međunarodni monetarni fond. Problem je u tome što se tamo odvija predizborno nadmetanje za predsednika i što premijer i predsednik te zemlje imaju svoje unutrašnjopolitične interese", objasnio je Putin.

On je dodao da je neophodno, "ne mešajući se u unutrašnjo-političke procese u Ukrajini", nastojati da se osigura ispunjavanje međunarodnih obaveza, uključujući i one koje se tiču tranzita gasa u evropske zemlje.

Ruski premijer Vladimir Putin kaže da je jedan od zadataka Južnog toka da se Ukrajina "disciplinuje". "Diversifikacija isporuka energenata povećaće stabilnost i sugurnost isporuka. To će disciplinovati i naše partnere, tranzitne zemlje", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.