Gasprom najavio sniženje cene gasa za evropske kupce

Izvor: Blic, Tanjug, 09.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom najavio sniženje cene gasa za evropske kupce

Ruski energetski gigant "Gasprom" očekuje da će cena zemnog gasa za evropske kupce u idućoj godini biti povoljna, na nivou od 300 dolara za hiljadu kubnih metara, izjavio je danas u Bratislavi predstavnik te kompanije Sergej Komlev.



"Za sada ne vidimo razlog zbog koga bi se cena gasa mogla vratiti na nivo iz prošle godine", rekao je u razgovoru s novinarima Komlev, koji je rukovodilac odeljenja za pripremu ugovora i formiranje cena kompanije "Gazprom eksport".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Slovački mediji podsećaju da je "Gasprom" lane prodavao gas po ceni od oko 400 dolara za hiljadu kubnih metara. Komlev u Bratislavi pregovara sa predstavnicima Slovačke o izgradnji podzemnih skladišta zemnog gasa na teritoriji te zemlje.

"Pregovori su počeli još pre gasne krize u januaru ove godine, ali još postoji niz pitanja na koje, za sada, nemamo odgovore", predočio je Komlev.

On je ukazao da su u toku pregovori na nivou radnih grupa, ali da nikakva odluka investicionog karaktera, za sada, nije doneta, objavila je slovačka novinska agencija TASR. Komlev je rekao da mogućnost stvaranja zajedničkog preduzeća sa slovačkom državom zavisi od ekonomske isplativosti projekta.

"Zavisi od toga da li bi time uspeli da zaradimo neki novac, a i od toga da li bi kupovna cena gasa bila tržišna ili regulisana", objasnio je predstavnik "Gasproma".

O mogućem stvaranju zajedničkog preduzeća, koje bi konkurisalo Slovačkoj gasnoj industriji (SPP), slovački premijer Robert Fico je u januaru ove godine pregovarao sa direktorom "Gasprom eksporta" Aleksandrom Medvedevim. Tom prilikom su predstavnici "Gasproma" predočili da iskustva sa zajedničkim preduzećima imaju u Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj i da ne vide ni jedan razlog zbog koga na isti način ne bi mogli da sarađuju i sa Slovačkom, podseća TASR.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gasprom snižava cenu gasa za Evropu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2009

BRATISLAVA - Ruski energetski gigant "Gasprom" očekuje da će cena zemnog gasa za evropske kupce u idućoj godini biti povoljna, na nivou od 300 dolara za hiljadu kubnih metara, izjavio je danas u Bratislavi predstavnik te kompanije Sergej Komlev..."Za sada ne vidimo razlog zbog koga...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.