„Gasprom“ – lider na svetskom tržištu

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Gasprom“ – lider na svetskom tržištu

03.07.2012. -

Ruski Gasprom drugu godinu zaredom zadržava liderstvo u visini neto profita, i to ne samo u industriji nafte i gasa, nego i među kompanijama u celom svetu. Ovo je izjavio direktor Gasproma Aleksej Miler. Značajan deo prihoda kompanija namerava da investira u razvoj novih naftnih polja i izgradnju gasovoda.

U poslednjih godinu dana profitabilnost kompanije je porasla 2,4 puta i iznosi 2,6 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dolara, a iznos neto profita Gasproma ruši sve istorijske rekorde, istakao je Aleksej Miler.

Gasprom je u 2011. godini postigao rekordne finansijske rezultate. Prihod matične kompanije iznosio je više od 3,5 biliona rubalja (više od 106,6 milijardi dolara). To je 23% više nego 2010. godine.

Pored toga, protekle godine Gasprom je postao jedan od svega dva dobavljača, koji je uspeo da poveća izvoz gasa u Evropu. Obim isporuke iznosi 150 milijardi kubika, tržišni udeo – 27%. Ma koliko se zapadni stručnjaci, a posebno „Blumberg“, plaše da će „revolucija škriljaca“ i razvoj alternativnih izvora energije napraviti od Gasproma autsajdera na svetskom tržištu gasa realni trendovi govore suprotno, smatra direktor Insituta nacionalne energetike Sergej Pravosudov.

Cena „gasa iz škriljaca“ je viša od cene tradicionalnog gasa. Ako je cena tradicionalnog gasa negde iznosi 20 dolara, onda gas iz škriljaca košta 150 dolara. Alternativni izvori – sunce, vetar – takođe, daleko su skuplji, nego električna energija dobijena korišćenjem gasa. Svetska ekonomija se danas ne nalazi u najboljem stanju. Zato, nadati se, da će doći do brzog porasta alternativnih izvora – nije osnovano. Što se tiče SAD, tamo će se gas iz škriljaca, razumljivo proizvoditi. Istina, kod aktuelnih cena gasa iz škiljaca, kada one padnu ispod 100 dolara, odnosno ispod troškova proizvodnje, njegova proizvodnja već počinje da pada.

U svakom slučaju, proizvodnja samo na jednom Bovanenkovskom izvorištu nafte (Jamalo-Neneckij autonomni okrug, Zapadni Sibir) može da se poredi sa ukupnom proizvodnjom gasa iz škriljaca na teritoriji cele Amerike (SAD). Kao što je rekao direktor Gasproma, rezerve gasa na Bovanenkovskom naftnom polju iznose skoro pet biliona kubika. Prvih stotinu bunara počeće da zarađuju već ove godine. Velike planove ima Gasprom i u pogledu proizvodnje tečnog gasa.

Kada je reč o izvoznim gasovodima, i sa tim je sve u redu u kompaniji. Druga linija Severnog toka, kojom gas protiče iz Rusije u Evropu preko Baltičkog mora, biće pokrenuta pre planiranog roka, u jesen ove godine. U prvom navoju (liniji) već je krenula komercijalna isporuka gasa potrošačima. Na taj način ruski Objedinjeni sistem snabdevanja gasom i evropski sitem prenosa gasa prvi put su direktno povezani.

U skladu sa projektom Južni tok, koji će ispod Crnog mora povezati Rusiju sa zemljama Centralne i Južne Evrope, potpisan je sporazum akcionara primorske oblasti, usvojena konsolidovana studija izvodljivosti, dobijena dozvola za gradnju gasovoda Južni tok kroz eksluzivnu ekonomsku zonu Turske, referiše Aleksej Miler.

Istovremeno prirodne rezerve gasa u Rusiji za 40% premašuju nivo proizvodnje. Dakle, punjenje starih i novih gasovoda ne treba nikog da uznemirava.

Natalija Kovaljenko,

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.