„Gasprom“ će pomoći Nemačkoj da se izbavi nuklearne energetike

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Gasprom“ će pomoći Nemačkoj da se izbavi nuklearne energetike

16.07.2011. -

U Zapadnoj Evropi će se uskoro možda pojaviti nove elektrostanice, koje rade na prirodni gas i ugalj. U ovome će pomoći ruski koncern „Gasprom", koji je u četvrtak u Rimu potpisao Memorandum o uzajamnoj pomoći s nemačkom energetskom kompanijom RWE.

Gasprom" i RWE počinju konsultacije o eventualnom osnivanju zajedničkog preduzeća, u koje će ući postojeće elektrostanice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ili elektrostranice u izgradnji u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa. Po rečima predsednika „Gasproma" Alekseja Milera, elektroenergetika je jedan od prioritetnih pravaca delatnosti koncerna u Evropi. A u svetlosti poslednjih odluka nemačke vlade o smanjenju programa nuklearne energetike pojavljuju se dobre perspektive za izgradnju novih modernih elektrostanica u Nemačkoj, koje rade na prirodno gorivo, rekao je Miler. S ovim se slaže i direktor Fonda energetskog razvoja Sergej Pikin, koji smatra da će novi sporazum Gaspromu omogućiti direktan pristup evropskim energetskim mrežama.

„Gasprom" je jedan od najvećih isporučilaca gasa na evropskom tržištu. Dakle, lanac koji glasi: isporuka gasa, proizvodnja električne energije i njeno dovođenje do potrošača jeste efikasniji. Samim tim se u konačnom povećava i obim prodaje.

„Gasprom" već odavno teži ka tome da učestvuje u neposrednoj raspodeli energetskog toka u Evropi, ali zasad u tome nema uspeha. Pregovori su vođeni s raznim kompanijama. Čak i glavni partner ruskog koncerna u Nemačkoj za izgradnju Nord Stream - kompanija E. On – ne žuri s puštanjem „Gasproma" do konačnog potrošača. Sad se situacija menja i pojavila se perspektiva širenja biznisa u Evropi.

Kompanija RWE zauzima drugo mesto na nemačkom energetskom tržištu. Ona ima aktivu u nizu evropskih zemalja. Samo prošle godine njena dobit je iznosila preko četiri i po milijardi dolara. Međutim, sad za RWE nije baš najbolje vreme: pada dobit i rastu korporativni dugovi. Oni trenutno iznose više od 30 milijardi dolara. Upravo zbog toga je potreban strateški partner koji bi mogao da investira u kompaniju. „Gasprom" je spreman da garantuje RWE pouzdano i garantovano snabdevanje gasom po konkurentnim cenama. U nemačkoj kompaniji ovo cene i spremni su, po rečima njenog predsednika Jirgena Grosmana, za zajedničke projekte u Nemačkoj i trećim zemljama. A u uslovima preorijentisanja evropskog energetskog tržišta na gas i ugalj ovi projekti postaju veoma perspektivni za ruske kompanije, smatra Sergej Pikin.

Nemačko tržište će u narednih 10 godina biti prilično dobro tržište koje se širi. Situacija sa zatvaranjem nuklearki stvara pretpostavke za ubrzanu izgradnju drugih energetskih kapaciteta. Zbog toga će biti potrebne velike količine gasa i uglja.

Memorandum između „Gasproma" i RWE pretpostavlja da će u toku tri meseca kompanije usaglasiti principe međusobne saradnje i pristupiti pretvaranju u život zajedničkih energetskih projekata.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.