Gasprom bi da izbegne spor sa EU

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom bi da izbegne spor sa EU

Ruski gasni gigant Gasprom bi mogao ponuditi Evropi nove ustupke, kako bi rešio antimonopolski spor i izbegao pravnu bitku, javlja Rojters.

Kako podseća britanska agencija, Evropska komisija je optužila Gasprom, koji zadovoljava trećinu evropskih potreba za gasom, za zloupotrebu dominatne pozicije u pet zemalja EU i za postavljanje značajno većih cena, koje nekad i za 40 odsto prevazilaze cene koje važe za druge države zajedničkog evropskog tržišta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Državna kompanija Gasprom, čiji prihod čini oko 8,0 odsto BDP-a Rusije, negira ovakve optužbe i poručuje da je već napravio velike ustupke kako bi izbegao skupe parnične troškove koji mogu dodatno zakomplikovati odnose između Moskve i Brisela.

Kada bi uspeo da reši pravni spor tako što bi ponudio dodatne ustupke, Gasprom ne bi bio kažnjen od strane evropskih regulatora, ocenjuje agencija Rojters.

EU traži od Gasproma da u većem broju svojih ugovora koristi evropske promptne cene gasa, a ne da koristi formulu koju je oduvek primenjivao za većinu ugovora, oslanjajući se na cenu nafte. Samo 16 odsto Gaspromovih ugovora je krajem 2014. godine bilo bazirano na promptnim cenama gasa.

Evropske promptne cene gasa formiraju se na osnovu cene tog energenta u vodećim čvoristima za trgovinu naftom u zapadnoj Evropi, tako da bi, korišćenje ovih cena za sve ugovore, uključujući za istočnu Evropu, dovelo do izjednačenja cena širom Evropske unije. Isto tako, promptne cene gasa su obično niže od cene nafte.

Jedan neimenovani zvaničnik Gasproma kaže da njegova kompanija razmatra uključivanje promptnih cena gasa u veći broj ugovora, što bi, prema ocenama Rojtersa, bio veliki ustupak u sporu između dve strane.

"Radimo na tome", izjavio je taj neimenovani zvaničnik Rojtersu.

Evropska komisija je dala Gaspromu 12 nedelja kako bi odgovorio na optužbe evropske komesarke za zaštitu konkurencije, Margret Vestager.

"Sarađivaćemo sa Komisijom", izjavio je portparol Gasproma, Sergej Kuprijanov, a prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.