Gasprom: Zaključci EK ekonomski i pravno neosnovani

Izvor: Blic, 29.Sep.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gasprom": Zaključci EK ekonomski i pravno neosnovani

Ruski gasni gigant "Gasprom" u pisanom odgovoru Evropskoj komisiji (EK) ocenio je da su prigovori EK u okviru antimonopolske istrage o Gaspromovim aktivnostima u EU ekonomski i pravno neosnovani i zasnovani na netačnoj metodologiji.

Odgovor, koji je "Gasprom" juče uputio EK, bavi se, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je saopštila ruska kompanija, svim aspektima Izjave o prigovorima i pokazuje zašto ta kompanija veruje da su navodi EK zasnovani na netačnoj metodologiji.

"Kada su u pitanju 'Gaspromove' navodno previsoke cene, naš odgovor pruža dokaze i podatke koji pokazuju zašto su zaključi EK i ekonomski i pravno neosnovani," navodi se u saopštenju Gasproma dostavljenom Tanjugu.

Ta ruska kompanija smatra da bi konsultacije sa Evropskom komisijom trebalo da se nastave kako bi se slucaj razrešio na medjusobno prihvatljiv način, uzimajući u obzir argumente koje je Gasprom u svom odgovoru predstavio.

Antimonopolske vlasti Evropske unije optužile su početkom ove godine "Gasprom" za zloupotrebu dominantne pozicije u Poljskoj, Nemačkoj i šest zemalja istočne Evrope.

EK je tada, posle dvogodišnje istrage, zaključila da je ruska državna gasna kompanija, ključni snabdevač Evrope energentima, kočila prekogranicnu konkurentnost u regionu i naplaćivala previsoke cene za svoje proizvode u pet zemalja EU.

"Gasprom" je potom odbacio te optužbe EK da pokušava da dominira na tržištima Evrope, navodeći da se ta kompanija strogo pridržava svih normi medjunarodnog prava i zakonodavstva zemalja u kojima posluje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.