Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasovod po istoj ceni

Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, kaže da ne može da poveruje da gradnja „Južnog toka” kroz Rusiju može da poskupi za 45 odsto

Izjava Aleksandra Ivanova, jednog od rukovodilaca finansijskog odeljenja „Gasproma”, da bi gradnja „Južnog toka” mogla da poskupi za 45 odsto, ne objašnjavajući pri tome razlog za takvo očekivanje, iznenadila je i Dušana Bajatovića, generalnog direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Srbijagasa”, koji za „Politiku” kaže da je iz štampe saznao za celu tu priču.

– Teško mi je da poverujem da gradnja gasovoda može toliko da poskupi. Gradnja kroz Srbiju je dogovorena po „sistemu ključ u ruke” i tu ne treba očekivati bilo kakva pomeranja u ceni. „Gasprom” je na sebe preuzeo sve rizike oko gradnje. Ukoliko do eventualnih poskupljenja i dođe to će biti minimalno, i to zbog činjenice da se nešto malo menja trasa kroz Vojvodinu i da će „Južni tok” završiti u Austriji, u Baumgartenu, najvećem skladištu gasa u Evropi, umesto u Italiji – kaže Bajatović.

On ne vidi nijedan razlog zašto bi nešto toliko poskupelo, bezmalo za polovinu. Poznato je da će 2.500 kilometara cevi ići kopnenim delom preko Rusije, pa zatim ispod Crnog mora, ali nema objašnjenja da s 10 milijardi evra morski deo poskupi na 14, a kopneni sa 6,6 na 9,5 milijardi, kaže Bajatović.

Bajatović procenjuje da bi moglo da poskupi projektno finansiranje, ili cena kapitala, odnosno celokupnog projekta, ali čak ni tada poskupljenje ne bi trebalo da bude 45 procenata, ističe on i dodaje da Srbija ne bi trebalo uopšte da ima ovakvih problema.

Prilikom potpisivanja ugovora o gradnji kompanija „Južni tok Srbija”i „Centar gas” iz Rusije rečeno je da izgradnja deonice magistralnog gasovoda kroz Srbiju košta 2,1 milijardu evra.

Činjenica je, međutim, da se 2011. godine prilikom poslednje posete predsednika Rusije Vladimira Putina u razgovoru o „Južnom toku” pominjala cena od 1,7 milijardi evra.

Upućeni u ovu problematiku kažu da je tadašnji iznos bio rezultat prvih procena na osnovu preliminarnih ulaznih podataka, te da se do konačne sume od 2,1 milijarde evra došlo na osnovu projektne dokumentacije. Dodatno pitanje jeste kolika je pre četiri godina bila cena čelika koja ima ogroman uticaj na cenu ovog projekta.

U cenu od 2,1 milijarde evra uračunati su i priključni gasovodi za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Dužina gasovoda kroz Srbiju procenjena je na 470 kilometara, a kapacitetom od 63 milijardi kubika gasa moći će da se snabdeva oko 30 miliona stanovnika u Evropi.  

 Očekuje se da polaganje cevi po dnu Crnog mora za ovaj gasovod počne u novembru, kako su nedavno potvrdili i predstavnici „Vinteršala”, nemačkog akcionara u projektu gasovoda „Južni tok”, ne pominjući tada nikakva poskupljenja

Gasovod „Južni tok” treba da obezbedi drugi pravac snabdevanja centralne i jugoistočne Evrope ruskim gasom i direktno poveže velika nalazišta u Sibiru sa evropskim potrošačima.

------------------------------------------------------

Troškovi još nepoznati

Tačan iznos troškova za projekat „Južni tok” biće poznat tek nakon što svi ključni ugovori za nabavku cevi i izgradnju budu definisani, jer oni čine znatan deo budžeta tog projekta, odgovoreno je „Politici” iz Sektora za informisanje „Gasproma”.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 16.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.