GASPROM NJEFT: Iznenađeni smo istragom u Srbiji, napravili smo od NIS giganta!

Izvor: Telegraf.rs, 13.Avg.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GASPROM NJEFT: Iznenađeni smo istragom u Srbiji, napravili smo od NIS giganta!

- Otvoreno govoreći, nas je iznenadila započeta istraga vezana za prodaju kompanije NIS u 2008. godini - kaže prvi zamenik generalnog direktora kompanije Gasprom njeft

Kompanija “Gasprom njeft” vezuje istragu o prodaji kompanije NIS sa investicionom klimom u Srbiji, izjavio je u toku telefonske konferencije prvi zamenik generalnog direktora kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Vadim Jakovljev.

- Otvoreno govoreći, nas je iznenadila započeta istraga (vezana za prodaju kompanije NIS u 2008. godini) – rekao je Jakovljev, za Interfaks.

- Budući da u Srbiji poslujemo od 2008. godine, naši odnosi sa vladom Srbije su bili partnerski i sve smo rešavali dijalogom. Međuvladinim sporazumom zaključenim između Ruske Federacije i Srbije su definisani odnosi u sferi energetike i uzajamne obaveze strana – napomenuo je Jakovljev.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je naglasio da je “Gasprom njeft”, kao učesnik u realizaciji međuvladinog sporazuma, ispunio sve svoje obaveze – sproveo modernizaciju, uložio potrebna sredstva u razvoj NIS-a, proširio maloprodajnu mrežu benzinskih stanica i povećao resurse.

- To je rezultiralo time da je kompanija NIS postala najuspešnije preduzeće i najveći poreski obveznik. Izašli smo na beogradsku berzu, redovno isplaćujemo dividende – istakao je Jakovljev.

Sve ovo je bilo moguće ostvariti umnogome zahvaljujući pozitivnoj, po našim procenama, investicionoj klimi koja je stvorena u zemlji na osnovu međuvladinog sporazuma, kazao je Jakovljev.

Foto: Tanjug

- Pratićemo pomenutu istragu i proceniti kako ona utiče na uslove za rad u zemlji. Za nas je važna investiciona klima u Srbiji – istakao je Jakovljev.

On je naglasio da istraga, vezana za kompaniju NIS, nije u direktnoj vezi sa rukovodstvom kompanije “Gasprom njeft”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao je pre dva dana specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju NIS-a, najavljeno je iz MUP-a.

Foto: Tanjug

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gasprom njefta, od 2008. godine, kada je Međuvladinim sporazumom između Ruske Federacije i Srbije 51 odsto akcija NIS-a prodato Gaspromnjeftu za 400 miliona evra sa obavezom ruskog partnera da do 2012. godine uloži oko 550 miliona evra u modernizacjiu Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predviđenom roku.

U okviru tog sporazuma predviđeno je da kompanija “Gasprom” izgradi deonicu gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju i da se modernizuje podzemno skladište gasa Banatski dvor.

Foto: Marko Todorović

“Gasprom njeft” danas poseduje 56,15 odsto akcija NIS-a, 29,87 odsto akcija je u vlasništvu Srbije, a ostatak u rukama 2,7 miliona manjinskih akcionara.

Kompanija NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih naftnih kompanija u centralnoj Evropi.

NIS proizvodi oko milion tona nafte godišnje i ima rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, ukupnog kapaciteta prerade od 7,3 miliona tona godišnje, kao i veliku mrežu benzinskih stanica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.