GASPROM: NABUKO NEMA GAS!

Izvor: Kurir, 16.Sep.2011, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GASPROM: NABUKO NEMA GAS!

Cilj Nabuka je diversifikacija izvora isporuka. Da bi se diversifikovali izvori, potrebno je, naravno, imati gas. Mi ne izražavamo nikakvu zluradost zbog toga što ti izvori još nisu utvrđeni, ukazao direktor ruskog gasnog giganta

SOČI - Projekti gasovoda "Južni tok" i "Nabuko" nisu konkurenti, izjavio je danas zamenik izvršnog direktora "Gasproma" Aleksandar Medvedev.

Povodom izjave komesara >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Evropske unije Gintera Etingera da "Južni tok" ometa realizaciju evropskog projekta "Južni koridor" za isporuke gasa iz centralne Azije u Evropu, zaobilazeći Rusiju, on je rekao da je ta izjava neosnovana i da protivureči njegovoj ranijoj poziciji, prenela je agencija RIA Novosti.

"To je apsolutno neosnovana izjava koja nije potkrepljena nikakvom logikom, jer "Nabuko" i "Južni tok" nisu konkurentni projekti jer imaju različite ciljeve. Mi diversifikujemo maršrute isporuka ruskog gasa u okviru zaključenih sporazuma. Mi imamo sve - gas, tržište, sporazume, partnere koji su danas potpisali sporazum akcionara, što znači da je potpuno otvoren put za realizaciju tog projekta", rekao je Medvedev.

"Sledeći korak je donošenje konačne investicione odluke na osnovu projekta koji će biti pripremljen do kraja godine ili u prvoj polovini iduće godine", dodao je on. "Što se tiče "Nabuka", on ima drugi cilj - diversifikaciju izvora isporuka. Da bi se diversifikovali izvori, potrebno je, naravno, imati gas. Mi ne izražavamo nikakvu zluradost zbog toga što ti izvori još nisu utvrđeni", ukazao je Medvedev.

Etinger je ranije upozorio Rusiju da ne ometa druge gasovodne projekte u regionu, izjavivši da će, ako Rusija zaista smatra da će "Južni tok" ili "bilo kakav politički pritisak na Turkmeniju i Azerbejdžan" primorati EU da odustane od Transkaspijskog gasovoda i "Nabuka", on lično "početi manje da veruje u dugoročne gasne sporazume i u to da gas nije politički instrument".

Medvedev je podsetio da je Etinger ranije govorio sasvim drugo - da "Južnom toku" treba dodeliti status prioritetnog projekta, kao i "Nabuku" jer su ti projekti potrebni Evropi. Medvedev je potvrdio da je gotova konačna studija izvodljivosti za "Južni tok", kao i da će morska deonica koštati 10 milijardi dolara, a kopnena 5,5 milijardi dolara. Ti troškovi, kako je rekao, ne mogu više u većoj meri porasti i "ostaće u rasponu plus minus 15 odsto".

Evropski energetski giganti, ruski "Gasprom", italijanska "Eni", francuska "EdF" i nemački "Vinteršal" potpisali su danas sporazum akcionara kompanije "Sout Stream Transport" za realizaciju projekta izgradnje gasovoda "Južni tok" koji će se izgraditi od Rusije do Evrope po dnu Crnog mora. Sporazum je potpisan u okviru investicionog foruma u crnomorskom letovalištu Soči u prisustvu ruskog premijera Vladimira Putina.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.